Carol Chomsky “Η ανάγνωση μέσα από την ορθογραφία των λέξεων”

banner-kids-1

H Κάρολ Τσόμσκι ήταν μια Αμερικανίδα γλωσσολόγος, με εξειδικευμένη εκπαίδευση στην εκμάθηση της γλώσσας σε παιδιά.

Έκανε το διδακτορικό της στη γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1960 και από τότε  εργάζεται στον τομέα της γλωσσικής ανάπτυξης και ψυχογλωσσολογίας. Αν και παντρεμένη με έναν, αν όχι με τον πιο αμφιλεγόμενο γλωσσολόγο, τον Νόαμ Τσόμσκι, οι γλωσσικές απόψεις της Κάρολ αν και δεν είναι τόσο γνωστές, έχουν  αντίστοιχη απήχηση.

Η έρευνα του Τσάρλς Ριντ πάνω στη φωνημική ανάλυση επηρέασε τις απόψεις τις Κάρολ Τσόμσκι, οι οποίες και παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο, σχετικά με «τη γλωσσολογική επίδραση στο ορθογραφικό σύστημα των μικρών παιδιών» (Chomsky, 1971).

Νόαμ και Κάρολ Τσόμσκι

Ορθογραφία λέξεων και φωνολογικοί κανόνες

Η Κάρολ Τσόμσκι αναφέρθηκε στην ανάλυση της λέξης με τη μορφή που αυτή εντοπίζεται στο λεξικό, ως λεξιλογική ανάλυση λέξης. Πολλοί φοιτητές και ενήλικες, αναρωτιούνται γιατί αναλύουμε λέξεις με τον τρόπο που το κάνουμε. Αν μας ενδιαφέρει τόσο η φωνολογία, δεν θα πρέπει να αναλύουμε τη λέξη σύμφωνα με το πως αυτή ακούγεται;

Όταν οι λέξεις διατηρούν τη συμβατική ορθογραφία τους, ακόμη κι αν υπάρχουν φωνητικές παραλλαγές, όπως το άγχος / αγχώδης, το θάρρος / θαρραλέα, φωτογραφία / φωτογράφος / φωτογραφικά, γίνεται πιο εύκολο για τους αναγνώστες να εντοπίσουν τη λέξη και επομένως, το νόημά της. Διδάσκοντας φωνολογικούς κανόνες στους μαθητές, για να αντιμετωπίζουν τις διάφορες παραλλαγές της λέξης, όπως μείωση φωνήματος, ο αναγνώστης αρχίζει να αγνοεί τη «φωνητική αναπαραγωγή» της ορθογραφίας και να διαβάζει χωρίς δισταγμό, κατανοώντας παράλληλα το νόημα. Αυτό θα οδηγήσει στη θεωρία του αυτοματισμού και της μελέτης των οικογενειών λέξεων.

“ Γράψτε το πρώτα, διαβάστε μετά”

Το 1971 η μέθοδος “ Γράψτε το πρώτα, διαβάστε μετά” συνοψίζεται στις λέξεις, «Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να διαβάζουν, δημιουργώντας το δικό τους ορθογραφικό λεξικό από οικογένειες λέξεων ως αρχή.”

Αυτό που η Κάρολ ενθάρρυνε τους δασκάλους να κάνουν στα μικρά παιδιά ήταν να τους επιτρέπουν να δημιουργήσουν τη δική τους ορθογραφία με βάση τις τρέχουσες ικανότητές τους, χωρίς διόρθωση. Καθώς η γνώση ενός μαθητή πάνω στη γραφοφωνολογία βελτιώνεται, ο ίδιος θα αναθεωρεί και θα διορθώνει την ορθογραφία του όσο αναπτύσσεται. Ο Τσόμσκι συμφώνησε με αυτή την άποψη και αναφέρει σχετικά, «ας εμπιστευτούμε τον τρόπο που αποφασίζει να δράσει γλωσσικά ένα παιδί και ας περιμένουμε από αυτό να αξιοποιήσει τις αντιλήψεις του και τα μέσα που έχει στη διάθεσή του.”

Επαναλαμβανόμενες αναγνώσεις

Τι γίνεται με έναν μαθητή ο οποίος μπορεί να αποκωδικοποιήσει φωνημικά το κείμενο, αλλά δεν έχει ευχέρεια;

Μια κοινή απάντηση σήμερα θα ήταν οι επαναλαμβανόμενες αναγνώσεις – μία από τις αρχικές προτάσεις της Κάρολ στο πεδίο της ανάγνωσης.

Αντιμέτωπη με το πρόβλημα της καλής αποκωδικοποίησης, αλλά φτωχής ανάγνωσης, η Κάρολ βρήκε υλικό ανάγνωσης υψηλού ενδιαφέροντος για τους αναγνώστες αντίστοιχο του εκπαιδευτικού τους επιπέδου και στη συνέχεια κατέγραψε την ανάγνωσή τους σε ταινίες.

Οι μαθητές στη συνέχεια άκουγαν τις ηχογραφήσεις, διαβάζοντας ταυτόχρονα το βιβλίο τους χωρίς οποιαδήποτε απειλή αποτυχίας. Καθώς λοιπόν, οι μαθητές μετατόπιζαν “την προσοχή τους από τη μεμονωμένη λέξη, στο πως η λέξη αυτή συνδέεται με τα συμφραζόμενα”, ανέπτυξαν αυτοματισμό με το λεξιλόγιο και το γενίκευαν και σε άλλα μη γνωστά κείμενα.

Λοιπόν….

Αν και μερικές φορές επισκιάστηκε από την προσωπικότητα του συζύγου της, στον κόσμο της γλωσσολογίας, η Κάρολ Τσόμσκι διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη των σημερινών πεποιθήσεων και αντιλήψεών μας στον τομέα της έρευνας γύρω από την ανάγνωση. Έχει βοηθήσει να αναπτυχθούν στρατηγικές για κάθε εκπαιδευτικό σήμερα και έχει επηρεάσει κάθε μεγάλη έρευνα σχετικά με την  ανάγνωση τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.


Αναφορές

http://red6747.pbworks.com/w/page/8522497/Carol%20Chomsky

Chomsky, Γ. (1970). Ανάγνωση, γραφή και φωνολογία. Harvard Educational Review, XL, 287 – 309).

Chomsky, Γ. (1971). Γράψτε το πρώτα, διαβάστε μετά, Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία, 47, 296-299.

Chomsky, Γ. (1976). Μετά την αποκωδικοποίηση: Τι; Τέχνες Γλώσσα, 53 (3), 288-296, 314.