6 συμβουλές για να την έναρξη του σχολικού έτους με λιγότερο άγχος

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι μια συναρπαστική στιγμή, αλλά για πολλά παιδιά η επιστροφή στη σχολική ρουτίνα μπορεί να είναι δύσκολη. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος.

  Επιστροφή στο «σχολικό ωράριο» ύπνου.
Βοηθήστε το παιδί να καταστήσει τη μετάβασή του ευκολότερη ξεκινώντας με τη σωματική του προετοιμασία, δηλαδή το πρωινό ξύπνημα. Μια σταδιακή αλλαγή είναι συχνά πιο δύσκολη από ό, τι μια άμεση αλλαγή. Οι πρώτες ημέρες «Σηκώνομαι νωρίς και πηγαίνω νωρίς για ύπνο» μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά αυτό θα είναι χρήσιμο σε βάθος χρόνου. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα πρωινά σας κάνοντας ευχάριστες δραστηριότητες, όπως η προετοιμασία του πρωινoύ σας, μια βόλτα με τα πόδια ή με το ποδήλατο.

  Εισάγετε ένα νέο περιβάλλον ή επανεισάγετε το ήδη γνωστό.
Τρεις μήνες περνούν γρήγορα, αλλά τα παιδιά συχνά ξεχνάνε πολλά σημαντικά πράγματα για το σχολείο. Φτιάξτε ένα βιβλίο με το παιδί σας για να τους υπενθυμίσετε τα ονόματα, των δασκάλων, των συμμαθητών τους, τη διάταξη του σχολείου, τους κανόνες της τάξης και του σχολείου. Τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν με την ανεύρεση εικόνων ή γράφοντας το κείμενο. Για τα παιδιά που αρχίζουν σε ένα νέο σχολείο, το περιεχόμενο του βιβλίου θα είναι πιο γενικευμένο.

  Βρείτε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το σχολείο.
Τα σχολεία συνήθως ανοίγουν νωρίτερα, πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Έτσι βρείτε την ευκαιρία να το επισκεφτείτε μαζί με το παιδί σας. Η πίεση ενός παιδιού μπορεί να μειωθεί βλέποντας την τάξη του ή συναντώντας το δάσκαλο του.

  Ενεργή συμμετοχή των παιδιών.
Ψωνίστε μαζί με το παιδί σας την νέα του τσάντα ή τα καινούρια του παπούτσια, τα μολύβια του και τις υπόλοιπες σχολικές του ανάγκες. Είναι μία διασκεδαστική συνήθεια για πολλές οικογένειες.   Βοηθήστε το παιδί σας να γράψει μια λίστα με τα πράγματα που χρειάζεται για το σχολείο.  Πάρτε τη λίστα στο κατάστημα και αφήστε το να διαλέξει τις δικές του προμήθειες.  Η λίστα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκηθεί στην ανάγνωση και τη γραφή, καθώς και στο σχεδιασμό. Δώστε στα μεγαλύτερα παιδιά ένα χρηματικό ποσό για να εξασκήσουν τις ικανότητές τους στα μαθηματικά και να εξοικειωθούν με την οργάνωση των χρημάτων.

  Οικογενειακός σχεδιασμός.
Οι γονείς έχουν πολλά πράγματα να τακτοποιήσουν πριν από το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς όπως ο προγραμματισμός ιατρικών εξετάσεων, ο υπολογισμός δρομολογίων. Κάντε μια λίστα και ελέγξτε τις υποχρεώσεις σας μακριά από τα παιδιά, έτσι ώστε να μην τους μεταφέρετε το άγχος που ενδεχομένως θα έχετε.

  Δημιουργία ενθυμίων από το καλοκαίρι.
Το τέλος του καλοκαιριού μπορεί να είναι πολύ λυπηρό για πολλά παιδιά.   Για να θυμούνται το καλοκαίρι τα παιδιά, μπορείτε να φτιάξετε μαζί ένα κολάζ εικόνων, αντικειμένων (π.χ. αποκόμματα εισιτηρίων από διάφορες εκδηλώσεις ή φωτογραφίες από μέρη που πήγατε, κοχύλια ή πέτρες από τη θάλασσα), ή ζωγραφιές.   Επίσης μπορείτε να γράψετε γράμματα ή να φτιάξετε κάρτες για τους φίλους ή συγγενείς που περάσατε μαζί το καλοκαίρι και που θα βρίσκονται μακριά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.