Σύνδρομο Asperger: 10 Τρόποι για τη μείωση του σχολικού άγχους

Asperger

Μείωση του σχολικού άγχους στα παιδιά με σύνδρομο Asperger. Για κάποια παιδιά με σύνδρομο Asperger , το σχολείο είναι ένα αγχώδες και τρομακτικό μέρος. Τα παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες είναι πολύ πιθανό να έχουν δυσκολία να αντιληφθούν, τι προσδοκίες έχουν οι άλλοι από αυτά. Μπορεί να αντιμετωπίσουν κοινωνικό αποκλεισμό και να βρουν την όλη διαδικασία αγχώδη και να τους δημιουργήσει σύγχυση.

Ως πατέρας ή μητέρα ενός παιδιού με σύνδρομο Asperger, το ένστικτό σας, σας οδηγεί να ανεβείτε σε ένα λευκό άλογο και να σκοτώσετε όλους αυτούς τους δράκους. Αλλά συχνότερα, μία συμπαθητική κουβέντα, μια καθησυχαστική χειρονομία και η ικανότητά σας να είστε καλοί ακροατές, μπορεί να αποτελέσει πολύ μεγαλύτερη βοήθεια.

10 Τρόποι για τη μείωση του σχολικού άγχους
Ως γονείς…….

  Αντιληφθείτε την αξία των δακρύων. Το κλάμα μπορεί να γίνει μία φανταστική ανακούφιση από το άγχος. Ξεπλένει τα άσχημα συναισθήματα και διευκολύνει την ύφεση της έντασης. Είναι δύσκολο να δείτε το παιδί σας να κλαίει και το αρχικό σας μέλημα θα είναι να το βοηθήσετε να ηρεμήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αλλά μετά από τα δάκρυα, το παιδί μπορεί να είναι σε μία ιδιαίτερα δεκτική διάθεση ώστε να μιλήσει και να μοιραστεί τις ανησυχίες του. Παρέχετε μία συμπαθητική παρουσία, αλλά αφήστε και τα δάκρυα να τρέξουν, είναι σωστό!

  Βρείτε μία φυσιολογική ώρα και ένα κατάλληλο μέρος για να μιλήσετε με το παιδί σας, είτε αυτό είναι στο αμάξι, στη βόλτα, στα γεύματα ή ακόμα και πριν τον ύπνο. Κάποια παιδιά αισθάνονται περισσότερο άνετα σε έναν ζεστό ιδιωτικό χώρο με την προσοχή σας αποκλειστικά σε αυτά, ενώ άλλα επιδιώκουν απόσπαση της προσοχής, ώστε να μειωθεί η ένταση της κατανομής των συναισθημάτων τους.

  Αντισταθείτε στο πειρασμό να καθορίζετε τα πάντα. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες οι γονείς αναλαμβάνουν δράση. Αν το παιδί σας βρίσκεται σε μία τάξη όπου είναι πάρα πολύ δύσκολη ή έχει δυσκολία επειδή δεν ακολουθείται το εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να πάρετε. Αν ο εκπαιδευτικός ή κάποιος συμμαθητής, ενοχλεί πραγματικά το παιδί σας, θα θελήσετε να δοθεί συνέχεια σε αυτό. Αλλά παράλληλα θα πρέπει να διδάξετε το παιδί σας πως ορισμένα πράγματα στη ζωή, πρέπει να αντιμετωπίζονται ακόμα και αν μας αδικούν. Αντιμετωπίστε μόνο ότι είναι πραγματικά άσχημο.

  Να γνωρίζετε πότε πρέπει να λάβετε βοήθεια. Τα περισσότερα παιδιά με σύνδρομο Asperger παρουσιάζουν άγχος σχετικά με τη σχολική εμπειρία ως ένα βαθμό, ενώ κάποια το βιώνουν αυτό ακόμα πιο βαθιά. Πότε αυτό μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα ώστε να απαιτεί επαγγελματική βοήθεια; Μερικά σημάδια είναι εμφανή με μεγάλες αλλαγές στις φιλίες, στο ντύσιμο, στις μουσικές προτιμήσεις, στις συνήθειες ύπνου και διατροφής και στη συμπεριφορά. Εάν έχετε δημιουργήσει μία καλή σχέση με το παιδί σας και ξαφνικά δε θέλει να σας μιλήσει, αυτό είναι ένα σημάδι που πρέπει να σας ανησυχήσει.

  Διατηρήστε τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές. Αφήστε το παιδί σας να γνωρίζει πως μπορεί να σας μιλάει πάντα. Δεν είναι πάντα απαραίτητο να έχετε λύσεις στα προβλήματά του. Υπάρχουν φορές όπου απλά και μόνο η συζήτηση για κάποιες καταστάσεις, το οδηγεί να τις βλέπει λιγότερο απειλητικές. Και αν η κατάσταση έχει γίνει συντριπτική για το παιδί σας, σίγουρα θέλετε να είστε οι πρώτοι που το μαθαίνουν.

  Παίξτε παιχνίδια ρόλων. Όταν έχετε συγκεκριμένα παραδείγματα αγχωτικών εκδηλώσεων, βοηθήστε το παιδί μέσα από έναν εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης. Συζητήστε πιθανά σενάρια και αφήστε το παιδί να υποδυθεί τον απαιτητικό δάσκαλο ή το συμμαθητή που τον παρενοχλεί. Γίνετε εσείς το μοντέλο, χρησιμοποιώντας κατάλληλες και ρεαλιστικές απαντήσεις για κάθε σενάριο και παρακινήστε το παιδί σας να αντιγράψει τις τεχνικές σας.

  Θα πρέπει να γνωρίζετε πως σχεδόν όλα τα παιδιά με σύνδρομο Asperger νιώθουν άγχος για τη σχολική εμπειρία ακόμα και αυτά που φαίνονται ανέμελα και επιτυχημένα.

  Ρωτήστε “Ποια είναι τα τρία πράγματα για τα οποία ανησυχείς περισσότερο;” Κάνοντας αυτή την ερώτηση συγκεκριμένη, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ταξινομήσει μια απίστευτη σειρά φόβων και συναισθημάτων. Αν είναι ανήμπορο να ονομάσει τα πιο ανησυχητικά πράγματα, αφήστε το να σας πει τρία οποιαδήποτε πράγματα ή τα πιο πρόσφατα τρία πράγματα.

  Ρωτήστε “Ποια είναι τα τρία πράγματα που σε ενθουσιάζουν περισσότερο;” Κάποια παιδιά μπορούν να σκεφτούν κάτι καλό, ακόμα και αν αυτό είναι ότι επιστρέφουν σπίτι στο τέλος της ημέρας. Αλλά οι πιθανότητες το παιδί να απολαμβάνει πραγματικά κάτι στο σχολείο επισκιάζονται από παραμέτρους που τον τρομάζουν. Φέρτε αυτά τα καλά στοιχεία στην επιφάνεια.

  Αναγνωρίστε το πρόβλημα! Η εντολή “Μην ανησυχείς!” βοηθάει όταν νιώθεις άγχος για κάτι. Πιθανώς όμως, να μην κάνει το παιδάκι σας να αισθανθεί άνετα. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το παιδί με σύνδρομο Αsperger, που βιώνει το άγχος του σχολείου, είναι να του αναγνωρίσετε πως οι φόβοι του είναι αληθινοί για αυτόν. Αν μη τι άλλο, θα του εξασφαλίσετε τη δυνατότητα να μη φοβάται να σας μιλάει για αυτά.


Πηγές
www.myaspergerchild.com

.