10 πράγματα που θα ήθελε κάθε άτομο στο φάσμα του αυτισμού να γίνουν αποδεκτά

φάσμα του αυτισμού

Η Lydia Wayman, η οποία ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, είναι μία συγγραφέας, ομιλήτρια, blogger και δικηγόρος από το Πίτσμπουρκ των ΗΠΑ. Το ιστολόγιό της, Ο Αυτισμός Μιλάει, είναι το πλέον κατάλληλο για να αντιληφθείς τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός ατόμου με αυτισμό. Ακολουθεί μία εύστοχη ανάρτηση που δημοσίευσε πριν λίγα χρόνια.

10 πράγματα που θα ήθελα να αποδεχτείς, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις:

  1. Μπορεί να είμαι ιδιαίτερα καλή σε ένα πράγμα (για παράδειγμα, στο να θυμάμαι με ακρίβεια συζητήσεις που έγιναν πολλά χρόνια πριν) και αντίθετα, να μην τα πηγαίνω καθόλου καλά σε κάτι άλλο, που ίσως εσένα σου φαίνεται πολύ πιο εύκολο (όπως το να παρακολουθώ τα έσοδα ή να θυμάμαι τη διαδικασία για να αγοράσω τα φάρμακά μου).
  2. Το ότι μπορώ να γράψω κάτι, δεν σημαίνει απαραίτητα και ότι θα βρω τις κατάλληλες λέξεις για να το πω.
  3. Δεν μου αρέσουν καθόλου οι συναισθηματικές εντάσεις και ιδιαίτερα όταν βρίσκομαι σε δημόσιο χώρο. Αν υπήρχε τρόπος να τις αποφύγω, πίστεψέ με, θα το έκανα.
  4. Δεν παριστάνω ποτέ ότι δεν καταλαβαίνω. Αν πω ότι δεν καταλαβαίνω κάτι, σημαίνει ότι πραγματικά δεν το καταλαβαίνω.
  5. Κάτι που μπορεί εσένα να σου φαίνεται εντελώς αδιάφορο, όπως η ζώνη του παντελονιού, μπορεί εμένα να μου τραβάει την προσοχή όλη μέρα… ή τουλάχιστον μέχρι να αλλάξω ρούχα. Αν γίνομαι παράξενη, είναι επειδή κάτι αποδιοργανώνει την ηρεμία μου και θα εξακολουθήσω να είμαι παράξενη μέχρι να τροποποιηθεί.
  6. Δεν μπορώ να ελέγξω τον ενθουσιασμό μου για τις γάτες. Κατάλαβε ότι κάθε φορά που βλέπω γάτα θα ενθουσιάζομαι και άσε με να το απολαύσω.
  7. Συχνά δεν έχω επίγνωση της συμπεριφοράς αυτοτραυματισμού. Πολλές φορές γρατζουνώ, χτυπώ, τσιμπώ ή δαγκώνω τον εαυτό μου και αυτό συμβαίνει ακόμα πιο συχνά όταν για κάποιο λόγο είμαι ταραγμένη. Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν ξέρω τι κάνω. Ακόμα όμως και να είχα επίγνωση, είναι τόσο παρορμητικό που κυριολεκτικά δεν μπορώ να ελέγξω και να σταματήσω τον εαυτό μου. Σκεφτόμενη το γεγονός εκ των υστέρων, προφανώς δεν μου αρέσουν τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς μου.
  8. Παραμένω πάντα το ίδιο άτομο εσωτερικά, ανεξάρτητα από το πόσο συνδεδεμένη (ή αποκομμένη) δείχνω με το περιβάλλον μου και τους ανθρώπους γύρω μου. Ίσως όντως χρειαστεί να προσαρμόσεις τη συμπεριφορά σου στη διάθεσή μου, αλλά σε παρακαλώ, μην μου συμπεριφέρεσαι σαν να είμαι άλλο άτομο.
  9. Η επικοινωνία και η ευτυχία δεν είναι απαραίτητα αλληλοεξαρτώμενες. Νιώθω το ίδιο ευτυχισμένη όταν είμαι απομονωμένη στον δικό μου κόσμο, όπως ακριβώς και όταν αλληλεπιδρώ μαζί σου. Αν δεν έχω διάθεση για επικοινωνία, αλλά εσύ με αναγκάζεις να συμπεριφερθώ «φυσιολογικά», τότε σε καμία περίπτωση δεν αισθάνομαι χαρούμενη. Αν μπορέσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου στον βαθμό που είμαι διατεθειμένη τη δεδομένη χρονική στιγμή, τότε θα είμαι πιο ευτυχισμένη από ποτέ.
  10. Παρόλο που αυτισμός σημαίνει ότι είμαι βυθισμένη στον εαυτό μου (εξάλλου η λέξη «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη «εαυτός»), δεν σημαίνει ότι δε σε θέλω κοντά μου. Αν μπορέσεις να έρθεις εσύ σ` εμένα αντί να με αναγκάσεις να βγω από τον κόσμο μου για να έρθω εγώ σ` εσένα, θα χαρώ πολύ να σε δεχτώ. Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος εδώ μέσα… ίσως ήρθε η ώρα να τον εξερευνήσεις.

Μετάφραση / Προσαρμογή από: www.childmind.org/article/10-things-1-autistic-person-wants-you-to-accept/