10 λόγοι για να πείσω τη μαμά να με αφήσει να παίξω «φούσκες»….

Οι φούσκες είναι ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών αλλά και εργαλεία θεραπείας, επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους τόσο για την αξιολόγηση δεξιοτήτων του παιδιού αλλά και για την ενίσχυση της γλωσσικής του ανάπτυξης. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Lancaster, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά ηλικίας περίπου 2 ετών που μπορούν να κάνουν φούσκες, αναπτύσσουν με πιο γρήγορο ρυθμό το λόγο και την ομιλία τους. Άρα, γονείς, ας παραβλέψετε ότι το παιχνίδι αυτό λερώνει τα χαλιά και το πάτωμα και ας παίξετε με τα παιδάκια σας σε εξωτερικούς χώρους ή στο μπαλκόνι. Πώς μπορούμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε τις φούσκες…;

ενίσχυση της γλωσσικής του ανάπτυξης

  Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να ενισχύσετε την βλεμματική επαφή.
Ξεκινήστε με το παιδί ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με φούσκες που φυσάτε εσείς και εκείνο τρέχει να τις πιάσει. Περιμένετε για την επαφή με τα μάτια, δηλαδή να σας κοιτάξει το παιδί και μετά φυσήξτε περισσότερες.

  Χρησιμοποιήστε τις φούσκες, ώστε το παιδί να δηλώσει το αίτημά του.
Όσο κυνηγάει τις φούσκες, βιδώστε το καπάκι σφιχτά, και δώστε τες πίσω στο παιδί σας. Περιμένετε να δείτε τι θα κάνει. Εάν προσπαθήσει να ανοίξει τις φούσκες ανεπιτυχώς, θα ζητήσει βοήθεια από εσάς. Έτσι θα έχει ζητήσει αυτό που θέλει, δηλαδή θα έχει δηλώσει το αίτημά του.

  Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί χειρονομίες.
Όταν το παιδί σας φέρει πίσω τις φυσαλίδες για να τις ανοίξετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την ευκαιρία να μάθει την χειρονομία που δηλώνει «Άνοιξέ το..», η οποία μπορεί να είναι μια περιστροφική κίνηση του χεριού σα να προσπαθεί να ανοίξει το καπάκι. Ή ενώ φυσώντας φούσκες για το παιδί σας μπορεί να θέλει να ζητήσει περισσότερες. Τότε μπορούμε να το βοηθήσουμε να μάθει την χειρονομία για τη λέξη «περισσότερο». Με τον ίδιο τρόπο το παιδί μπορεί να μάθει πολλές χειρονομίες.

  Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να βοηθήσετε το παιδί να παράγει έναν ήχο.
Όταν το παιδί καταφέρει να δηλώνει το αίτημά του με χειρονομίες, τότε μπορούμε να εισάγουμε ήχους που θα χρησιμοποιεί παράλληλα με τις χειρονομίες. Για παράδειγμα ο ήχος /fffff…/, μπορεί να αντιστοιχεί στη λέξη «φούσκες», ο ήχος /ppp…./, να αντιστοιχεί στη λέξη «πολλές» κλπ.

  Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να βοηθήσετε το παιδί να παράγει μία νέα λέξη.
Οι φούσκες μπορούν να βοηθήσουν, ώστε το παιδί να παράγει λέξεις όπως: «φούσκες, πάλι, κι άλλο, πολλές κ.α.».

  Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να μάθει το παιδί την εναλλαγή σειράς.
Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να μάθουμε τις έννοιες «σειρά μου, σειρά σου», είναι μέσω ενός παιχνιδιού που μας αρέσει πολύ! Παίζουμε λοιπόν φούσκες και ζητάμε από το παιδί να μας υπενθυμίζει τη σειρά που πρέπει να ο καθένας να φυσήξει, π.χ. με τη φράση « Ποιανού η σειρά είναι τώρα; ». Αυτό το παιχνίδι βοηθάει πολύ, ώστε το παιδί να αντιληφθεί την έννοια της εναλλαγής σειράς που αργότερα θα αποτελέσει μια πολύ βασική κοινωνική δεξιότητα (π.χ. σε μια συζήτηση).

  Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να μάθει το παιδί τη στρογγυλοποίηση των χειλιών για τους ήχους /u/ και /o/.
Κάντε φούσκες για να μάθετε στα παιδιά το πως να στρογγυλοποιούν τα χείλη τους. Όταν λοιπόν, προσπαθούν να κάνουν φούσκες, παρατηρήστε το σχήμα των χειλιών τους. Αν είναι στρογγυλό, τότε τα έχουν καταφέρει! Αν είναι περισσότερο επίπεδα, προσπαθήστε να πιέσετε τα μάγουλά τους έτσι ώστε να πάρουν τα χείλη τους το σωστό σχηματισμό. Αν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα, προσπαθήστε να πάρετε ένα καλαμάκι, βάλτε το στα χείλη τους, αφού έχει κοπεί με τέτοιο τρόπο που να έχει μήκος περίπου 3 εκατοστά και κατόπιν με τα χείλη τους κολλημένα στο καλαμάκι πείτε τους να κάνουν φούσκες. Το καλαμάκι φέρει τα χείλη τους σε σωστή θέση, ώστε να καταφέρουν να κάνουν φούσκες.

  Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί την αντωνυμία «εγώ».
Κάθε φορά που ανοίγετε το καπάκι από τις φούσκες, ρωτήστε «Ποιος θέλει φούσκες;». Το παιδί σίγουρα θα ανταποκριθεί και θα σηκώσει το χέρι του. Τότε ζητήστε του να πει τη λέξη «εγώ» και μετά να του δώσετε να φυσήξει.

  Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να αυξηθεί η ποσότητα αέρα που βγάζει το παιδί και να μπορεί να παράγει συνεχή ομιλία. Δουλέψτε με το παιδί σας έτσι ώστε να φυσάει διαρκώς μέσα από το ραβδάκι που παράγει φούσκες, ώστε να δημιουργεί «αλυσίδες» φυσαλίδων.

  Χρησιμοποιήστε φούσκες επειδή είναι διασκέδαση και τα παιδιά τις αγαπούν!

 

Πηγές:
http://mommyspeechtherapy.com
http://www.earlychildhoodnews.com