Χριστουγεννιάτικα δώρα…σε παιδιά με αυτισμό.

Τα παιδιά με αυτισμό διαχειρίζονται πολύ δύσκολα τις αλλαγές στην καθημερινότητά τους. Ο χριστουγεννιάτικος “βομβαρδισμός” από δώρα, μπορεί να είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστος. Μπορεί επιπλέον να υπάρχει δυσκολία στην απαιτούμενη κοινωνική αλληλεπίδραση (σκεφτείτε πόσα φιλιά, αγκαλιές και χαρούμενες φωνές έχει να αντιμετωπίσει ένα παιδί με αυτισμό τέτοιες μέρες!!!).


Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βγάλουν από την δύσκολη θέση:

  • Εμφανίστε ένα δώρο κάθε φορά και δώστε στο παιδί τον χρόνο να το επεξεργαστεί. Κάθε λίγες μέρες, δείχνετέ του και από κάτι καινούριο.
    Αν το παιδί σας το απασχολεί τι κρύβεται μέσα στο καλά τυλιγμένο κουτί, προτιμήστε περιτύλιγμα από σελοφάν (έτσι και θα ‘‘ξετυλίξει’’ το δώρο του και θα είναι προετοιμασμένο κατάλληλα).
  • Μην αναγκάζετε το παιδί να ανοίξει το δώρο του μπροστά σε άλλους, εάν δεν το επιθυμεί. Πείτε με αργά και με ευγενικό τρόπο (που θα αποτελεί παράδειγμα για το παιδί), ‘‘Ευχαριστούμε για το δώρο σου! Θα το ανοίξουμε αργότερα!’’. Η οικογένεια και οι φίλοι δεν θα προσβληθούν. Με τον τρόπο αυτό θα προετοιμάσετε το παιδί σας. Έχετε κατά νου ότι τα παιδιά με αυτισμό, δύσκολα κρύβουν την απογοήτευσή τους ή παραμένουν ευγενικά όταν κάτι δεν τους αρέσει. Έτσι η ανταλλαγή δώρων μπορεί να οδηγήσει σε…αμηχανία.
  • Φτιάξτε μια λίστα από όσα δώρα επιθυμεί το παιδί σας και από όσα εσείς νομίζετε ότι θα ήταν κατάλληλα για αυτό. Μπορεί κάποιοι να σας ρωτήσουν…
  • Φτιάξτε ιστορίες ή παιχνίδια ρόλων το θέμα των οποίων είναι η ανταλλαγή δώρων!
  • Η ιδέα ενός αγνώστου που μπαίνει στο σπίτι για να φέρει δώρα (…ναι, πρόκειται για τον Άγιο Βασίλη) μπορεί να προκαλέσει άγχος. Προφυλάξτε το παιδί σας από αυτό και εξηγήστε και στα αδελφάκια του γιατί πρέπει να κάνουν το ίδιο.

Καλά Χριστούγεννα!!!!!!

Πηγή:
Moor J., (2005) Playing,
Laughing and Learning with Children on the Autism Spectrum. London: Jessica Kingsley Publishers

eBook-banner