O αυτισμός μέσα από την τέχνη, το χάρισμα της διαφορετικότητας…

O αυτισμός μέσα από την τέχνη, το χάρισμα της διαφορετικότητας… Από παιδιά, οι μεγαλύτεροι μας μάθαιναν να είμαστε σωστοί και “καθώς πρέπει”. Να φερόμαστε και να σκεφτόμαστε δηλαδή φυσιολογικά. Έτσι κι εμείς σαν παιδιά φανταζόμασταν πως σίγουρα υπάρχει ένα είδος ανθρώπου -του τέλειου- που πρέπει να γίνουμε όταν θα μεγαλώσουμε, για να μπορέσουμε να είμαστε ευτυχισμένοι άνθρωποι.

αυτισμός

Μεγαλώνοντας όμως μαθαίνουμε από μόνοι μας πως κανένας μας δε μοιάζει με τον άλλον. Και κυρίως, πως ο τέλειος άνθρωπος …δεν υπάρχει. Όλοι είμαστε πολύ διαφορετικοί. Μια διαπίστωση πολύ…. μοναχική . Κάποιοι άνθρωποι αυτό το γνωρίζουν ήδη από τη στιγμή που έρχονται στον κόσμο….Ποιος μπορεί να πει πως αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ευτυχισμένοι;
Άνθρωποι διαφορετικοί, άνθρωποι με αδυναμίες, άνθρωποι με χαρίσματα…

O Stephen Wiltshire γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 24 Απριλίου του 1974. Είναι ένας καλλιτέχνης που σχεδιάζει και ζωγραφίζει λεπτομερή πανοράματα πόλεων. Το 2006 του απονεμήθηκε βραβείο για τις υπηρεσίες προς τον κόσμο της τέχνης. Το έργο του είναι δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο, και αποτελείται από μια σειρά σημαντικών συλλογών.
Η μοναδικότητα του ξεδιπλώνεται μέσα από την τέχνη του και τις σπάνιες δεξιότητες του.

Τα πρώτα χρόνια

Σαν παιδί εμφάνιζε καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του. Δεν είχε καθόλου ομιλία και δεν μπορούσε να κάνει σχέση με άλλους ανθρώπους. Ζούσε αποκλειστικά στο δικό του κόσμο. Στην ηλικία των 3 ετών διαγνώστηκε αυτισμός.

Οι πρώτες λέξεις

Στην ηλικία των πέντε ετών, ο Stephen στάλθηκε σε ένα σχολείο στο Λονδίνο, όπου το διδακτικό προσωπικό παρατήρησε ότι το μόνο παιχνίδι που απολάμβανε ήταν το σχέδιο! Οι εκπαιδευτές τον ενθάρρυναν να μιλήσει αφαιρώντας του προσωρινά προμήθειες τέχνης, έτσι ώστε να αναγκάζεται να το απαιτεί λεκτικά. O Stephen απάντησε κάνοντας ήχους και τελικά, πρόφερε την πρώτη λέξη του – “Χαρτί”. Σύντομα επικοινωνούσε με τον κόσμο μέσα από τα σχέδια του. Έμαθε να μιλάει πλήρως στην ηλικία των εννέα. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζώα και αμερικανικά αυτοκίνητα και λέγεται ότι έχει μια εγκυκλοπαιδική γνώση γύρω από αυτά.

Η τέχνη του

Όταν ήταν περίπου επτά, έδειχνε γοητευμένος σκιαγραφώντας σημαντικά κτίρια του Λονδίνου. Όταν κάποτε είδε ένα βιβλίο με φωτογραφίες που απεικόνιζαν τις κτιριακές καταστροφές από τους σεισμούς, άρχισε να δημιουργεί λεπτομερή αρχιτεκτονικά σχέδια πόλεων. Έχει ιδιαίτερο ταλέντο στο ρεαλιστικό σχέδιο και αποδίδει ακριβείς αναπαραστάσεις των πόλεων, συνήθως μετά από μια σύντομη παρατήρηση τους από πτήση με ελικόπτερο! Ο ίδιος είναι γνωστός πλέον, ως “ανθρώπινη κάμερα”!Τα σχέδια αυτά έδειχναν μια αριστοτεχνική προοπτική, μια παιχνιδιάρικη γραμμή και αποκάλυπταν μια έμφυτη καλλιτεχνία. Η απόδοση τους είναι τόσο λεπτομερής που έχει παρατηρηθεί ότι θυμάται με ακρίβεια μέχρι και τον αριθμό των παραθύρων από τους ουρανοξύστες!!

Η καριέρα

Ένας από τους δασκάλους του έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πρόσωπό του Stephen και πρόβαλε το έργο του σε διαγωνισμούς τέχνης παιδιών, από τους οποίους ο Stephen συγκέντρωσε πολλά βραβεία. Το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης σύντομα εκτινάχτηκε σε εθνικό επίπεδο και από 7 χρονών ο Stephen Wiltshire έκανε τα πρώτα του βήματα για την έναρξη της δια βίου καριέρας του.
Σύντομα όλοι μιλούσαν πιθανότατα για τον καλύτερο “μικρό” καλλιτέχνη στη Βρετανία!
Στην πορεία της ζωής του και με τη βοήθεια ανθρώπων της τέχνης, σπούδασε σχέδιο και ζωγραφική. Κατάφερε να κερδίσει πολλές διακρίσεις και έγραψε τρία βιβλία που έγιναν μπέστ σέλλερς.
Τα έργα του αποκαλύπτουν τη μυστηριώδη δημιουργική ικανότητα του να συλλάβει την ευαισθησία του κτιρίου και αυτό που καθορίζει το χαρακτήρα της τέχνης του. Είναι αυτή η ιδιοφυία που τον καθιστά απόμακρο και παρέχει σ ‘αυτόν την ιδιότητα του καλλιτέχνη. “Για ένα παιδί που κάποτε ήταν κλειδωμένο μέσα στο σπίτι, στη φυλακή του δικού του κόσμου, χωρίς να μπορεί να μιλήσει, ανίκανος να ανταποκριθεί στην κοινωνική επαφή με τους άλλους, αυτή η συναρπαστική ανάπτυξη της γλώσσας, το γέλιο και η τέχνη δεν μπορεί να είναι παρά ένα θαύμα “.

Το μουσικό του ταλέντο

Ενώ οι εκπαιδευτικοί του είχαν καταλάβει από καιρό ότι του άρεσε να τραγουδάει, η έκταση του μουσικού ταλέντου του δεν ήταν αμέσως εμφανής. Σύντομα όμως ανακαλύφθηκε η πρόσθετη ικανότητα του καλλιτέχνη στο τραγούδι!
Ενώ τα άτομα με αυτισμό συχνά δεν καταλαβαίνουν ή δεν αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα, ο Stephen φαινόταν σε θέση να μεταφέρει την ιστορία της μουσικής στο ακροατήριο και έτσι κατάφεραν να ερμηνεύσουν τα συναισθήματα του – μια ικανότητα που γοήτευσε τους ψυχολόγους και την ιατρική κοινότητα.

Η έκθεση ρεκόρ!

Τα έργα τέχνης του Stephen εκτίθενται συχνά σε χώρους σε όλο τον κόσμο.
Στα τέλη του 2003 πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση των έργων του, που εκτείνονται σε μια περίοδο 20 ετών. Πάνω από 40.000 επισκέπτες παρακολούθησαν την έκθεση, σπάζοντας τα ρεκόρ επισκέψεων της γκαλερί!

Πολλοί παρατηρητές έχουν επισημάνει ότι ο Stephen έχει μια ισχυρή προσωπικότητα και μια ισχυρή αίσθηση του χιούμορ, που δεν παρατηρείται συχνά σε άτομα με αυτισμό! Εμφανίζεται συχνά κάνοντας αυτοσχέδιες απομιμήσεις τραγουδιστών  και διασκεδάζοντας! Αυτήν την περίοδο κατοικεί στο Δυτικό Λονδίνο με τη μητέρα του, συνεχίζοντας το έργο του…..διαφορετικός, ευτυχής και χαρισματικός. Ένας υπέροχος άνθρωπος…

Πηγή    http://www.stephenwiltshire.co.uk

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο που αφορά στον Stephen Wiltshire

αυτισμός

Αυτισμό

eBook-banner