O αυτισμός της έδωσε ένα όραμα … κι εκείνη έδωσε στον αυτισμό φωνή.

O αυτισμός της έδωσε ένα όραμα … κι εκείνη έδωσε στον αυτισμό φωνή. Πριν από δέκα χρόνια, o Όλιβερ Σαξ έγραψε στο The New Yorker ένα άρθρο για μια καταπληκτική γυναίκα, η οποία ενώ είχε καταφέρει να “συμφιλιωθεί” με την αναπτυξιακή διαταραχή της (αυτισμός), παρόλα αυτά εξακολουθούσε να αισθάνεται εντελώς αποξενωμένη από τα ανθρώπινα συναισθήματα και την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Ο λόγος για την Τεμπλ Γκράντιν.

αυτισμός

Αν και άτομο με αυτιστική διαταραχή, η Τεμπλ Γκράντιν κέρδισε το διδακτορικό της δίπλωμα στην επιστήμη των ζώων από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις και της προτάθηκε να γίνει αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Επίσης, έγραψε δύο βιβλία για τον αυτισμό. Η ίδια λέει χαρακτηριστικά ότι μεταξύ των ανθρώπων, αισθάνεται ότι είναι ένας «ανθρωπολόγος στον Άρη». Αντίθετα, μεταξύ των ζώων νιώθει “σαν στο σπίτι της”…

Όταν o Ντάστιν Χόφμαν διεξήγαγε την έρευνα για το ρόλο του στη γνωστή κινηματογραφική ταινία “Ο άνθρωπος της βροχής” (“Rain man”), η Τεμπλ ήταν το πρόσωπο με το οποίο ήρθε σε επαφή για να συλλέξει πληροφορίες γύρω από τη ζωή ενός αυτιστικού ατόμου.
Η Τεμπλ Γκράντιν είναι μια επιβλητική φιγούρα για τους καιρούς μας. Έχει αφιερώσει τα τελευταία 30 χρόνια στη μελέτη ζώων με σκοπό να κάνει τη ζωή τους καλύτερη. Είναι εισηγήτρια για τον αυτισμό και τα δικαιώματα των ζώων, και θεωρείται μια από τους κορυφαίους θεωρητικούς ακαδημαϊκούς στον κόσμο στον τομέα της.

Ως μια από τους πιο γνωστούς και αποτελεσματικούς υπερασπιστές των ζώων στον πλανήτη, έφερε την επανάσταση στα συστήματα διαβίωσης των ζώων, ώστε να ελέγχονται οι όροι διαβίωσης τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μέσα από την επαφή της με τα ζώα ανακάλυψε έναν κρυφό κώδικα επικοινωνίας των ζώων με τα άτομα που εμφανίζουν τη διαταραχή του αυτισμού…Άρχισε να εντοπίζει κοινά χαρακτηριστικά και να αναπτύσσει συναισθήματα, που δεν είχαν προκύψει από την επαφή με τους ανθρώπους…Άρχισε να δημιουργείται αλληλεπίδραση….
Με αυτό τον τρόπο η Τεμπλ Γκράντιν κατάφερε να επαναπροσδιορίσει την αντίληψη της κοινωνίας για το τι είναι δυνατό για έναν άνθρωπο με αυτισμό.

Στο βιβλίο της “Μεταφράζοντας τα ζώα “ (“Animals in Translation”) βρίσκει κανείς τις συχνά αμφιλεγόμενες θεωρίες της.

  • επαναπροσδιορίζει τη συνείδηση και υποστηρίζει ότι η γλώσσα δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία της συνείδησης
  • κατηγοριοποιεί τον αυτισμό ως ενδιάμεσο σταθμό στη διαδρομή από τα ζώα στον άνθρωπο
  • διερευνά την εστία του φυσιολογικού ανθρώπινου εγκεφάλου που φιλτράρει τις λεπτομέρειες, δημιουργώντας έτσι μια ακούσια τύφλωση ,από την οποία τα ζώα και τα άτομα με αυτισμό δεν πάσχουν .
  • ενισχύει τη θεωρία που θέλει τα άτομα με αυτισμό να παρουσιάζουν “υπερ-ειδικότητα» στα ζώα.
  • υποστηρίζει ότι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα ζώο είναι να το κάνει να αισθάνεται φόβο.
  • εξετάζει πώς οι άνθρωποι και τα ζώα χρησιμοποιούν τα συναισθήματά τους, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας τους να προβλέψουν το μέλλον.
  • παραλληλίζει τα ζώα με “αυτιστικούς σοφούς”. Εξηγεί ότι τα περισσότερα ζώα έχουν «υπεράνθρωπες» ικανότητες, έχουν δική τους ευφυΐα, την οποία οι άνθρωποι δεν μπορούν να προσεγγίσουν.
  • αποκαλύπτει τις ικανότητες ατόμων με ειδικές ανάγκες, και ισχυρίζεται ότι τα ζώα έχουν ικανότητες που οι κανονικοί άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν.

Το βιβλίο της “Μεταφράζοντας τα ζώα “ δεν μοιάζει με κανένα άλλο βιβλίο για τα ζώα, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της ίδιας. Ως επιστήμονας των ζώων και ως ένα άτομο με αυτισμό, η επαγγελματική κατάρτιση της και η προσωπική της ιστορία έχουν δημιουργήσει μια ιδιάζουσα προοπτική στον τομέα, και αυτό είναι συναρπαστικό και ταυτόχρονα πρωτοποριακό! Η Τεμπλ Γκράντιν δεν μοιάζει με καμία άλλη συγγραφέα που έχει ασχοληθεί με το θέμα των ζώων, λόγω της εκπαίδευσής της και λόγω του αυτισμού της.
Η κατανόηση της φύσης των ζώων, όπως και η ίδια υποστηρίζει, είναι κάτι που κυλά στο αίμα της…

“Animals in Translation”

Με το έργο της έχει διευρύνει τις έρευνες γύρω από το θέμα της ευεργετικής επίδρασης των ζώων στα άτομα με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, καθώς και την ευεργετική επίδραση των ατόμων με αυτισμό στα ζώα!
Τα προγράμματα θεραπείας με τη βοήθεια ζώων – γνωστά και ως pet therapy ή animal-assisted therapy (AAT) – εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα του εξωτερικού, δίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Η ίδια δεν έχει σταματήσει να στηρίζει το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στη διαφορετικότητα. Μέσα από την προσωπική της εμπειρία ζωής έχει καταφέρει να “γνωρίσει “ το ευρύ κοινό τη φύση του αυτισμού και να την προσεγγίσει.
Όπως η ίδια υποστηρίζει “Ο κόσμος χρειάζεται όλων των ειδών τα μυαλά…”

H ζωή και το έργο της έγιναν ευρέως γνωστά και κέρδισαν εκατομμύρια θαυμαστές και μέσα από τις οθόνες του κινηματογράφου στην ομώνυμη ταινία που προβλήθηκε πέρσι!

Πηγή
http://www.grandin.com
http://www.npr.org
eBook-banner