Συμβουλές για να Ταξιδέψετε με Παιδιά με Δυσκολίες

girl-with-luggage-on-map

Το ταξίδι με παιδιά που είναι ανήσυχα και επιφυλακτικά στις αλλαγές, μπορεί να είναι δύσκολο, επειδή γενικά οι διακοπές, μας κάνουν να απομακρυνόμαστε από την καθημερινότητα του σπιτιού και μας εκθέτουν σε νέες εικόνες και ήχους.

Υπάρχει το δίλημμα να μείνουμε στο σπίτι για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες και απρόβλεπτες αντιδράσεις, αλλά η αλήθεια είναι η εξής: ένα παιδί με άγχος, αυτισμό ή οποιαδήποτε άλλη διαταραχή είναι ωστόσο και 100% παιδί, άρα έχει ανάγκη από διακοπές.

Η Shannon des Roches Rosa, μαμά παιδιού με αυτισμό, συγγραφέας και ακτιβίστρια, εξηγεί γιατί είναι θετική σε όσες περισσότερες και διαφορετικές εξορμήσεις μπορεί να κάνει με τον γιο της. «Ο Λίο μπορεί να έχει αυτισμό, αλλά είναι ένα υγιές και ενεργητικό αγόρι που ζητά την περιπέτεια», γράφει σε ένα άρθρο που φιλοξενείται στο SFGate.com.

«Θέλουμε ο Λίο να είναι ένα μέσο αγόρι κι έτσι συνηθίζει να είναι μέρος της κοινότητάς μας και η κοινότητά μας συνηθίζει σε αυτόν».

Η Shannon, της οποία το blog ονομάζεται Squidalicious, γράφει σχετικά με τις επισκέψεις σε μουσεία και άλλα αξιοθέατα της πόλης, αλλά και τα ταξίδια – τα οποία μπορεί να είναι ανεκτίμητα για την ανάπτυξη του παιδιού σας καθώς και τη δική σας ψυχική υγεία. Εδώ υπάρχουν μερικές προτάσεις, που έχουν συλλεχθεί για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα τη συμπεριφορά του παιδιού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

boat copyΕπιτυχημένη οργάνωση

Σχεδιάστε τις διακοπές σας με γνώμονα εκείνες τις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες, οι προορισμοί είναι προσβάσιμοι και ήσυχοι. Τα πολυσύχναστα μέρη με έντονο συνωστισμό και αναμονές, κάνουν τα παιδιά ιδιαίτερα ανήσυχα και προκαλούν αντιδράσεις, οπότε επιλέγετε τις ήσυχες περιοχές και τις χρονικές περιόδους εκτός αιχμής.

Σε δημόσιους χώρους, είναι καλό να γνωρίζετε τα σημεία που βρίσκονται οι έξοδοι και να έχετε ένα εναλλακτικό σχέδιο για μια διακριτική αποχώρηση από το μέρος το οποίο βρίσκεστε, αν χρειαστεί. Για παράδειγμα, σε μία πλατεία με πολύ κόσμο, εντοπίστε το κοντινότερο ήσυχο σημείο, στο οποίο θα μπορείτε να απομονωθείτε και να αφήσετε το παιδί σας να ηρεμήσει. Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, προσπαθήστε να παρκάρετε κοντά στο εστιατόριο ή στο αξιοθέατο που επισκέπτεστε, για να αποφευχθεί η μεγάλη διαδρομή προς το αυτοκίνητο, μέσα από πολύ κόσμο.

airplane copyΕνημέρωση του παιδιού

Ως γονέας, προσπαθήστε να προβλέψετε ποιες καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν το παιδί. Στα ταξίδια με αεροπλάνο, θα πρέπει να έχετε δραστηριότητες, αντικείμενα, τρόφιμα κ.ά. για να το απασχολείτε – όπως βιβλία ζωγραφικής, κουτιά χυμών, ταινίες, υπολογιστές, ή όλα τα παραπάνω.

Είναι επίσης σημαντικό, το παιδί να ξέρει τι να περιμένει από το επερχόμενο ταξίδι – ποιες νέες εμπειρίες θα πρέπει να προσμένει, σε τι θα μπορούσε να διαφέρει από το σπίτι, τι θα μπορούσε να είναι δύσκολο γι ‘αυτό. Θα πρέπει να γνωρίζει πού να απευθυνθεί για βοήθεια. Το να του δείξετε φωτογραφίες από μέρη ή ανθρώπους που το παιδί θα συναντήσει, ή να του πείτε ιστορίες για καλές εμπειρίες από διακοπές, μπορεί να το βοηθήσει.

Ή δοκιμάστε, να γράψετε μια ιστορία για το επερχόμενο ταξίδι, με το παιδί σας ως κύριο χαρακτήρα. Η σύμβουλος του αυτισμού Carol Gray έχει αναπτύξει μια μέθοδο που ονομάζεται Κοινωνικές Ιστορίες, που έχει σχεδιαστεί για να είναι ένας ελκυστικός, διαδραστικός τρόπος προετοιμασίας των παιδιών για κοινωνικές καταστάσεις. Οι ιστορίες, γραμμένες από την οπτική του παιδιού, χρησιμοποιούν την αφήγηση, καθώς και φωτογραφίες και ζωγραφιές, για να καθοδηγήσουν το παιδί σε μία εμπειρία, προετοιμάζοντάς το για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που μπορεί να προκύψουν και προτρέποντάς το σε επιθυμητές αποκρίσεις. Μια ιστορία για ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού σχετικά με ένα ταξίδι μπορεί να περιλαμβάνει λεπτομέρειες του ταξιδιού, τα πράγματα για τα οποία θα μπορούσε να είναι νευρικό, τους ανθρώπους που θα μπορούσε να συναντήσει, διαβεβαίωση ότι οι γονείς του θα είναι μαζί του όλη την ώρα και τις δραστηριότητες που του αρέσουν και μπορεί να ανυπομονεί να τις απολαύσει.

Οι Κοινωνικές Ιστορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε κατάσταση, για τη χρήση μιας δημόσιας τουαλέτας, για το σχολείο, για το ταξίδι με αεροπλάνο. Και φυσικά, ένα σημαντικό προτέρημα είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε την ιστορία μαζί με το παιδί σας.

carΟικεία πράγματα και συνήθειες

Η διαμονή σας σε ξενοδοχεία και η διατροφή σε εστιατόρια, μπορεί να προσθέτει πάρα πολύ άγχος στο παιδί σας ή σε εσάς που έχετε να επιβλέπετε τη συμπεριφορά του. Εξετάστε λοιπόν το γεγονός, να νοικιάσετε διαμέρισμα, ώστε να μπορείτε να μαγειρέψετε μερικά οικεία γεύματα, να έχετε περισσότερο χώρο για οικογενειακή ηρεμία, να φέρετε μαζί σας την αγαπημένη του κουβέρτα ή ένα παιχνίδι και να διατηρήσετε κάποιες τακτικές συνήθειες του παιδιού.

Εάν το παιδί σας είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό σχετικά με νέα μέρη, μπορεί να είναι ωφέλιμο, να επισκεφθείτε ξανά ένα γνωστό σημείο διακοπών στο οποίο το παιδί βίωσε ήδη μια καλή εμπειρία. Γνωρίζει τι να περιμένει και έτσι αυξάνετε τις πιθανότητες να περάσετε όμορφα και να χαλαρώσετε.

busΕνημερωθείτε και ζητήστε Βοήθεια

Εάν το παιδί σας χρειάζεται ειδικές διευκολύνσεις για να έχει μια θετική ταξιδιωτική εμπειρία, μη διστάσετε να τις ζητήσετε. Ξέρατε πως σε ορισμένα αεροδρόμια ευχαρίστως διεξάγουν “ψεύτικους” ελέγχους ασφαλείας για τα παιδιά με αυτισμό, ώστε να μπορείτε να εξασκηθείτε στη διαδικασία πριν από τη μεγάλη μέρα; Πολλές εγκαταστάσεις έχουν επιπλέον παροχές ή ειδικές διατάξεις που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για εσάς, αλλά δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Τα εστιατόρια μπορεί να σας δώσουν τραπέζια πιο κοντά προς την έξοδο. Η Disneyland και το Six Flags έχουν ειδικές κάρτες που επιτρέπουν στα παιδιά να παρακάμψουν τις ουρές· ορισμένα από αυτά απαιτούν απόδειξη ότι το παιδί σας χρειάζεται διευκόλυνση, έτσι εξετάστε το ενδεχόμενο να φέρετε έγγραφα που το τεκμηριώνουν.

surf copyΝα Είστε Περήφανοι

Και αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας δέχεται επίμονα ή επικριτικά βλέμματα, μην επιτρέψετε αυτό να επηρεάσει αρνητικά τις διακοπές σας. Εδώ η Roches Rosa αποτελεί πρότυπο. Γράφει για το γιο της Λίο, «δεν με νοιάζει αν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι συμπεριφέρεται παράξενα ή κάνει περίεργους θορύβους· εφ’ όσον δε βλάπτει ή δεν ενοχλεί κανέναν, συνεχίζουμε με περηφάνεια, να ανταποκρινόμαστε στα βλέμματα ξένων με σίγουρα και μη απολογητικά χαμόγελα στα οποία θα παραδεχτώ ότι έχω εξασκηθεί στον καθρέφτη του μπάνιου». Εστιάστε μόνο στο να μετατρέψετε το ταξίδι σε μία εμπειρία καλή για την οικογένειά σας.


Πηγή: childmind.org
eBook-banner