Πότε και γιατί να σταματήσει η χρήση πιπίλας;

πιπίλας

 Πότε και γιατί να σταματήσει η χρήση πιπίλας. Μερικοί παιδίατροι και ειδικοί στην ομιλία υποστηρίζουν ότι η ηλικία των δώδεκα (12) μηνών είναι μια καλή στιγμή να αποκόψετε το παιδί σας από την πιπίλα, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί κανόνα.

Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν πιπίλα από μικρά παιδιά, ακόμη και στην προσχολική ηλικία. Για αυτά τα παιδιά, η πιπίλα μπορεί να χρησιμεύσει ως το λεγόμενο μεταβατικό αντικείμενο – δηλαδή, κάτι που ανακουφίζει από το άγχος και τους βοηθά να προσαρμοστούν στις νέες προκλήσεις ή καταστάσεις, όπως η έναρξη του παιδικού σταθμού, ή μια μεγάλη διαδρομή με το αυτοκίνητο. Εάν το παιδί σας ανακουφίζεται από την πιπίλα του, μπορείτε να το αφήσετε να συνεχίσει να τη χρησιμοποιεί έως ότου αναπτύξει άλλους μηχανισμούς αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι λόγοι για την απαγόρευση της πιπίλας που θα πρέπει να αναλογιστείτε το συντομότερο δυνατό.

  • Η χρήση πιπίλας μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του λόγου. Το πιπίλισμα μιας πιπίλας κλειδώνει το στόμα ενός παιδιού σε μια «μη φυσιολογική» θέση, καθιστώντας πιο δύσκολο για αυτό να αναπτύξει τους μύες της γλώσσας και των χειλιών κανονικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συχνή χρήση της πιπίλας μπορεί να προκαλεί το σπρώξιμο της γλώσσας προς τα εμπρός μεταξύ των δοντιών. Αυτό καθορίζει το στάδιο όπου γίνεται εμφανής η διαφορά στην προφορά για την παραγωγή των ήχων σ και ζ.
  • Με τη διακοπή της πιπίλας θα βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμάται μόνο του. Εάν το παιδί σας εξαρτάται από την πιπίλα για να κοιμηθεί, ίσως χρειαστεί να σηκώνεστε για να την ψάξετε κάθε φορά που ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Εάν το παιδί σας φαίνεται να είναι επιρρεπές σε μολύνσεις αυτιών, το γεγονός ότι μπορεί να χάσει την πιπίλα μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση. Μια μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που δεν χρησιμοποιούν πιπίλες παρουσιάζουν 33 τοις εκατό λιγότερες λοιμώξεις στο αυτί.
  • Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, η πιπίλα μπορεί να ωθήσει τα επάνω δόντια του παιδιού σας προς τα εμπρός. Δεν υπάρχει βέβαια κάποια απόδειξη ότι οι πιπίλες μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στα δόντια του μωρού – συνήθως επανέρχονται στο φυσιολογικό μετά από μερικούς μήνες χωρίς πιπίλα. (Ωστόσο, καλό είναι να αναφέρετε τη χρήση της πιπίλας στον οδοντίατρο ώστε να μπορέσει να ελέγξει τα δόντια και το σαγόνι του παιδιού για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι φυσιολογικά). Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν τα μόνιμα δόντια, που συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται σε ηλικία μεταξύ 4 έως 6 ετών. Σε αυτή την ηλικία, η χρήση της πιπίλας μπορεί να προκαλέσει μόνιμα προβλήματα στα δόντια, για αυτό το παιδί σας θα πρέπει να έχει σταματήσει τη χρήση της πιπίλας έως τότε.

Όταν έρθει η ώρα να αποκόψετε το παιδί σας από την πιπίλα, κάντε το σταδιακά. Πολλοί γονείς θεωρούν ότι είναι ευκολότερο να το ξεκινήσουν με τον σταδιακό περιορισμό της χρήσης της στη διάρκεια της μέρας, διευκολύνοντας έτσι καλύτερα τη διακοπή της πιπίλας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η εφαρμογή νέων κανόνων την ώρα του βραδινού ύπνου μπορεί να βοηθήσει.
Εάν το παιδί σας δεν είναι αρκετά έτοιμο να σταματήσει την πιπίλα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσετε την πιπίλα που χρησιμοποιεί με μια βρεφική πιπίλα. Είναι μικρότερη, πιο μαλακή, και επηρεάζει σε μικρότερο
βαθμό την ομιλία του παιδιού σας.


Πηγή: www.babycenter.com