ΠΟΣΑ ΘΥΜΑΣΑΙ; Δραστηριότητα Μνήμης

 Δραστηριότητα Μνήμης

Δραστηριότητα Μνήμης: Σκεφτείτε πως έχετε 120 δευτερόλεπτα να θυμηθείτε τα 12 αυτά αντικείμενα. Τι στρατηγικές θα χρησιμοποιήσετε για να τα θυμηθείτε;

Εάν δείξουμε την εικόνα με τα 12 αυτά αντικείμενα που υπάρχουν στην Εικόνα 1, ένα παιδί τεσσάρων ετών ίσως θυμηθεί 2 με 4 από τα αντικείμενα, ένα παιδί οχτώ ετών θα θυμηθεί 7-9 από τα αντικείμενα, ενώ ένας ενήλικας 10 με 11 από τα αντικείμενα. Δοκιμάστε το…

Εικόνα 1.

 

Παιχνίδι Μνήμης….

Βάλε στη σωστή σειρά:
Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να εκτυπώσετε την παρακάτω σελίδα.
ΑΣΚΗΣΗ Κόψτε τις εικόνες που βρίσκονται κάτω από τη γραμμή σε καρτελάκια. Ζητείστε από το παιδί σας να κοιτάξει από τα αριστερά στα δεξιά τις εικόνες που βρίσκονται στην πρώτη σειρά για 10 δευτερόλεπτα. Κρύψτε το χαρτί και ζητείστε του να βάλει τις καρτέλες με την ίδια σειρά, όπως τις είχε δει. Το ίδιο για την δεύτερη και την τρίτη σειρά.

Προτείνεται η άσκηση με τις 5 εικόνες στη σειρά για παιδί ηλικίας 5 ετών και άνω.
.
.

Οπτική μνήμη

Τι είναι;
Η οπτική/διαδοχική μνήμη είναι η ικανότητα να θυμάται κανείς τι έχει δει και να μπορεί να ανακαλεί τις οπτικές εικόνες των αντικειμένων, των σχημάτων, των συμβόλων και των κινήσεων τόσο ξεχωριστά όσο και διαδοχικά μεταξύ τους.
Η αποτελεσματική οπτική μνήμη απαιτεί οργανωμένη αποθήκευση των πληροφοριών ώστε να καθιστά ικανό το άτομο να ανακαλεί γρήγορα αυτό που είδε.
Εξαρτάται από την συγκέντρωση, την προσοχή, το καλό κίνητρο, την παρατηρητικότητα και την ταχύτητα.

Γιατί είναι σημαντική;

Είναι μια θεμελιώδης δεξιότητα για τη μάθηση, στενά συνδεδεμένη με άλλους τύπους μνήμης (ακουστική, αφής και κίνησης) και είναι απαραίτητη για την ακρίβεια στην αντιγραφή δραστηριοτήτων. Υπάρχει μία στενή σχέση μεταξύ της ικανότητας της ανάγνωσης και της οπτικής μνήμης. Η οπτική μνήμη σε ένα σχολικό περιβάλλον συνεπάγεται με εικόνες, σύμβολα, σύμβολα, αριθμούς, γράμματα και λέξεις.

Όταν οι δάσκαλοι εισάγουν μία νέα λέξη, τη γράφουν στον πίνακα, αφήνουν τα παιδιά να τη συλλαβίσουν, να τη διαβάσουν και μετά τη χρησιμοποιούν σε πρόταση. Μετά η λέξη σβήνεται από τον πίνακα. οι μαθητές με καλή οπτική μνήμη θα αναγνωρίσουν την ίδια λέξη αργότερα στα κείμενα ανάγνωσης και θα είναι σε θέση να τη συλλαβίσουν. Οι μαθητές με προβλήματα στην οπτική μνήμη όμως δεν θα μπορούν. Όταν η λέξη θα σβηστεί από τον πίνακα θα σβηστεί και από το μυαλό τους και δεν θα μπορούν να τη θυμηθούν αργότερα.

Μαθητές με αδυναμία στην οπτική μνήμη συχνά παρουσιάζουν δυσκολία στο να θυμηθούν την ακριβή εμφάνιση των γραμμάτων, να συλλαβίσουν και να έχουν καλή ορθογραφία. Μαθητές της πρώτης δημοτικού, οι οποίοι ξεκινούν την ανάγνωση, αντιστρέφουν γράμματα μέσα σε λέξεις ή τους αριθμούς όταν γράφουν. Απλές δραστηριότητες ανάγνωσης, όπως η εκμάθηση του ΑΒ εξαρτώνται από την οπτική μνήμη. Για παράδειγμα όταν ένα παιδί δεν θυμάται το γράμμα «β», όταν σταματάει να το βλέπει, δεν υπάρχει περίπτωση να μάθει να το χρησιμοποιεί μέσα σε λέξεις.

Ποιες είναι οι ενδείξεις;

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την οπτική/ διαδοχική μνήμη μπορεί να παρουσιάζουν δυσκολίες στα εξής:

 • Στην κατασκευή παιχνιδιών όταν πρέπει να ακολουθήσουν ένα πρότυπο ή μια εικόνα με οδηγίες.
 • Σε καθημερινές δραστηριότητες όπως ντύσιμο, ξεκίνημα και διαχείριση μιας δραστηριότητας, αναγνώριση ανθρώπων, τοποθεσιών και εξοπλισμών.
 • Να παραμένουν σε μια δραστηριότητα και να την τελειώνουν.
 • Να μαθαίνουν και να οπτικοποιούν την μορφή των γραμμάτων
 • Να θυμούνται οπτικές εικόνες με συνοχή και να θυμούνται πληροφορίες που έμαθαν πρόσφατα.
 • Να βάζουν στη σειρά εικόνες ώστε να βγαίνει μια ιστορία, να μπορούν να τοποθετούν σε μια σειρά το α/β, στην ανάγνωση και στο συλλαβισμό.
 • Στον προσανατολισμό των γραμμάτων και των αριθμών, στην αντιγραφή από πίνακα ή δυσκολία στο να κρατούν σημειώσεις.
 • Μαθηματικά -> να θυμούνται τα βασικά σχήματα, τη διαδοχή των αριθμών , μεθόδους για λύσεις προβλημάτων.
 • Να θυμούνται και να αναπαράγουν κινήσεις, όπως στο χορό και συχνά είναι ένα βήμα πίσω από τους συνομηλίκους.

Μερικές Δραστηριότητες για τη βελτίωση της οπτικής μνήμης…

 • Ντύστε μία κούκλα μαζί με το παιδί σας με μία συγκεκριμένη σειρά (εσώρουχα, κάλτσες, μπλούζα, παντελόνι, παπούτσια) και έπειτα ζητείστε από το παιδί σας να ντύνεται με την ίδια σειρά.
 • Προωθήστε μία οπτική στρατηγική/ χρονοδιάγραμμα για μια συνολική εικόνα της ημέρας. Ενθαρρύνετε το παιδί να ζωγραφίσει εικόνες από την ημέρα που πέρασε και συζητήστε μαζί του για τα γεγονότα της ημέρας του. Χρησιμοποιείστε σχολικό ημερολόγιο.
 • Παίξτε παιχνίδια που ενισχύουν τη μνήμη όπως «πήγα στο σούπερ μάρκετ και αγόρασα….» χρησιμοποιώντας αντικείμενα, ζευγάρια μνήμης, παιχνίδια παρατηρητικότητας.
 • Αφαιρέστε ένα αντικείμενο από το δωμάτιο και ρωτήστε το παιδί τι λείπει.
 • Δείξτε στο παιδί μια «φορτωμένη» εικόνα και ζητείστε του να σας περιγράψει αναλυτικά τι είδε.
 • Παίξτε τον κατάσκοπο. Κατασκοπεύστε τι υπάρχει έξω από το παράθυρο και μετά ζητείστε από το παιδί να σας αναφέρει τι θυμάται.

Οι δεξιότητες της οπτικής μνήμης ξεκινούν να αναπτύσσονται στις πρώτες μέρες της ζωής. Αρχικά ένα βρέφος οικειοποιείται με τα πρόσωπα των γονιών του κ με τα αντικείμενα με τα οποία το φροντίζουν καθώς και με τα παιχνίδια του.
Στους 9 με 10 μήνες έχει την ικανότητα να ψάχνει για ένα αντικείμενο όταν αυτό μετακινείται από τη θέση του και από το οπτικό του πεδίο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας μαθαίνουν πιο γρήγορα και θυμούνται περισσότερα από ότι τα νεότερα παιδιά μπορούν.
Για παράδειγμα ένα παιδί 2 ετών μπορεί να επαναλάβει 2 στοιχεία αμέσως αφού τα ακούσει, ένα παιδί 5 ετών περίπου 4 στοιχεία και ένα παιδί 8 ετών περίπου 5 με 6 στοιχεία.

Οι λόγοι όπου ένα μεγαλύτερο παιδί συγκρατεί περισσότερα πράγματα από ότι ένα μικρότερο είναι :

 • Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν καλύτερο «σκληρό δίσκο» από ότι έχουν τα μικρότερα, μαθαίνουν πιο γρήγορα και μπορούν να συγκρατήσουν περισσότερες πληροφορίες στη μνήμη.
 • Τα μεγαλύτερα παιδιά χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικές στρατηγικές στην κωδικοποίηση για την συγκράτηση πληροφοριών.
 • Τα μεγαλύτερα παιδιά γνωρίζουν περισσότερα πράγματα για τη μνήμη και αυτό μπορεί να βοηθά τα παιδιά να επιλέγουν καταλληλότερες στρατηγικές και να ελέγχουν την μάθηση πιο αποτελεσματικά.
 • Τα μεγαλύτερα παιδιά γνωρίζουν περισσότερα για τον κόσμο γενικότερα, και η μεγαλύτερη γνωστική βάση βελτιώνει την ικανότητα τους να μαθαίνουν και να θυμούνται.
Βιβλιογραφία:
Life-Span Human Development Carol K. Sigelman, Elizabeth A. Rider – 2008
Building blocks for learning, occupational therapy approaches: practical strategies for the inclusion of special needs in primary school. Jill Jenkinson, Tessa Hyde, Saffia Ahmad – 2008.
Physical activities for improving children’s learning and behavior: a guide to sensory motor development .Billye Ann Cheatum,Allison A. Hammond- 2000
Learning disabilities-there is a cure: A guide for parents, educators and physicians. Addie Cusimano, 2001