Παιχνίδια και δημιουργικότητα

 Παιχνίδια και δημιουργικότητα

Παιχνίδια και δημιουργικότητα. Η δημιουργικότητα είναι η πιο ελεύθερη μορφή της έκφρασης του εαυτού μας, ειδικά για τα παιδιά, η διαδικασία της δημιουργίας είναι πολύ πιο σημαντική από το αποτέλεσμα. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορεί να πάρει ένα παιδί είναι η δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης. Όλα τα παιδιά έχουν την ανάγκη να δημιουργήσουν μέσα από κάθε δραστηριότητα που κάνουν. Οι εμπειρίες που αποκτούν δημιουργώντας τα βοηθούν να εκφράσουν και να αναγνωρίσουν καλύτερα τα συναισθήματά τους, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, να βρουν λύση στο εκάστοτε πρόβλημα που προκύπτει και να πειραματιστούν με νέες ιδέες. Επίσης, οι δημιουργικές δραστηριότητες βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και τη μοναδικότητά τους.

Ευκαιρίες για δημιουργικότητα

Για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες των παιδιών σας για δημιουργία και έκφραση, φροντίστε να τους παρέχετε δραστηριότητες που να είναι βασισμένες στα ενδιαφέροντά τους. Δώστε τους όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα για να ανακαλύψουν και τα ίδια τα παιδιά τι τους αρέσει περισσότερο.

Ξεκινήστε δίνοντάς τους την απαραίτητη ποικιλία υλικών μέσα από τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν, χαρτί, μολύβια, μαρκαδόρους, ξύλο, πηλό, νερό, άμμο, χώμα, φωτογραφίες, βιβλία, περιοδικά, και χιλιάδες άλλα υλικά που μπορούμε να βρούμε εύκολα και οικονομικά.

Μπορείτε επίσης να πάτε βόλτα σε πάρκο, στη θάλασσα, στο βουνό, σε ζωολογικούς κήπους ή ακόμα και σε μουσεία. Δώστε τους τον απαραίτητο χρόνο να εξερευνήσουν όλα αυτά και να αυτοσχεδιάσουν. Φροντίστε να τους θυμίσετε ότι αν χρειαστούν βοήθεια και έμπνευση μπορούν φυσικά να απευθυνθούν σε εσάς, δίνοντάς τους μια μικρή ώθηση για το ξεκίνημα.

Ποικιλίες Εμπειριών

Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να δώσετε στα παιδιά σας ερεθίσματα και από άλλες κουλτούρες. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία ερεθισμάτων έχουν, τόσο ευρύτερο θα είναι το φάσμα της δημιουργικότητας τους. Μία πληθώρα εμπειριών με ανθρώπους και καταστάσεις έξω από την καθημερινότητά τους θ τα βοηθήσει να εμπλουτίσουν το υλικό που θα ενσωματώσουν στο παιχνίδι τους.

Παγίδες Δημιουργικότητας

Μερικοί γονείς και εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να ενθαρρύνουν σωστά τη δημιουργική έκφραση, ακόμα κι αν κατανοήσουν και εκτιμήσουν τα οφέλη της. Ίσως να μη νιώθουν οι ίδιοι δημιουργικοί ή να νιώθουν άβολα με το χάος που δημιουργείται και την ποσότητα των διαφορετικών υλικών.

Πρέπει όμως έστω για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα μέσα στην εβδομάδα να αφήσετε ελεύθερα τα παιδιά σας να δημιουργήσουν Ίσως σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως είναι η αυλή του σπιτιού ή ο κήπος, που δεν είναι τόσο σημαντικό αν λερώσουν ή σπάσουν κάτι, να είναι ευκολότερο για τους γονείς να αφήσουν τα παιδιά να πειραματιστούν.

Προσπαθήστε να μην κρίνετε ή αξιολογείτε την δημιουργική έκφραση των παιδιών σας. Μπορείτε να δώσετε μια κατεύθυνση ή μια μικρή βοήθεια αλλά να θυμάστε ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνετε στις εξερευνήσεις τους.

Η προώθηση της δημιουργικής διαδικασίας

Για να προωθήσετε τη δημιουργική διαδικασία, ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν τις επιλογές τους. Δώστε τους συχνές ευκαιρίες και αρκετό χρόνο να παίξουν και να εξερευνήσουν τα υλικά με τα οποία θα εκφραστούν. Να πειραματιστούν με το βάρος, την υφή, τη μυρωδιά, κάποιες φορές ακόμα και με τη γεύση τους. Αυτά που μαθαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι πολύ πιο σημαντικά. Δείξτε την υποστήριξή σας σε όλη αυτή την προσπάθεια των παιδιών σας ακόμα και αν δεν είναι επιτυχημένη.

Δημιουργικό παιχνίδι

Ένα από τα πιο σημαντικά είδη των δραστηριοτήτων των παιδιών είναι το παιχνίδι. Δημιουργικό παιχνίδι υπάρχει όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν οικεία υλικά με νέους ή ασυνήθιστους τρόπους, και όταν τα παιδιά συμμετέχουν σε παιχνίδια ρόλων και παιχνίδι φαντασίας.

Το παιχνίδι ενισχύει το δημιουργικό πνεύμα και θρέφει την ψυχή ενός παιδιού. Αλλά δυστυχώς πολλοί γονείς παρερμηνεύουν και υποτιμούν την αξία του παιχνιδιού στη ζωή των παιδιών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το παιχνίδι ενισχύει την σωματική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη. Επιπλέον, το παιχνίδι προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για την ενσωμάτωση των παιδιών με αναπηρίες στην κοινωνία μας.

Φροντίστε να μην γίνετε οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Το παιχνίδι θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα των ιδεών των παιδιών και να μην κατευθύνεται από τον ενήλικο. Προσπαθήστε να προωθήσει τα παιδιά σας να εκφραστούν μέσα από το παιχνίδι. Βοηθήστε τα παιδιά σας να παίξουν με βάση δικές τους εμπνεύσεις και όχι τις δικές σας.

Ο στόχος σας είναι να τονωθεί το παιχνίδι και να ενθαρρύνετε την ικανοποίηση που παίρνουν τα παιδιά από το παιχνίδι είτε με άλλα παιδιά είτε μόνα τους. Δείξτε τους πως να επεκτείνουν το παιχνίδι τους μέσα από τα σχόλια και τις ερωτήσεις σας. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να βρουν νέους και ασυνήθιστους τρόπους να χρησιμοποιήσουν το υλικό που έχουν.

Μείνετε ανοιχτοί σε νέες και πρωτότυπες ιδέες, αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος σας. Αποφύγετε παιχνίδια και δραστηριότητες που δίνουν έτοιμες λύσεις στα παιδιά εμποδίζοντας τη φαντασία τους να μεγαλουργήσει.
Φυσικά να είστε προετοιμασμένοι και για την ακαταστασία που θα ακολουθήσει, αυτό είναι το μόνο τίμημα, τα οφέλη όμως που θα προσφέρει όλη αυτή η διαδικασία στα παιδιά σας αποδεικνύουν ότι αξίζει τον κόπο!!!

Παιχνίδια και δημιουργικότητα


Πηγή: http://www.pbs.org