Οδοντιατρική υγιεινή στα παιδιά με αυτισμό

Ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται με διαταραχή του αυτιστικού φάσματος (ASD) αυξάνεται συνεχώς. Η διαταραχή του αυτιστικού φάσματος είναι η τρίτη πιο συχνή διαταραχή της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια παρά στα κορίτσια. Τα συμπτώματα και η σοβαρότητα διαφέρουν σε κάθε παιδί και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για έναν γονέα ή κηδεμόνα.

Τα αυτιστικά παιδιά μπορεί να έχουν περισσότερα οδοντικά προβλήματα, λόγω των φαρμάκων, της διατροφής, των τραυματικών συμπεριφορών, κλπ. γι ‘αυτό είναι σημαντικό να αναπτυχθεί μια οδοντική υγιεινή ρουτίνα όσο το δυνατόν νωρίτερα, κατά προτίμηση όταν είναι μωρά.

Οι ακόλουθες είναι προτάσεις που καταρτίζονται από μία ποικιλία πηγών. Θα πρέπει να προσαρμοστούν στις ικανότητες του παιδιού σας. Και μην ξεχνάτε να επαινείτε το παιδί σας και τον εαυτό σας για κάθε μικρή νίκη!

  1. Ξεκινήστε από τον καθαρισμό των δοντιών και των ούλων με υγρή γάζα ή μία οδοντόβουρτσα-δάχτυλο.
  2. Εάν το παιδί σας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, ξεκινήστε αγγίζοντας τα χείλη του ή μέσα στο στόμα του για λίγα δευτερόλεπτα δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα. Συγκεντρωθείτε στο βούρτσισμα.
  3. Για τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν την τάση να δαγκώνουν, σας προτείνω να καθοδηγήσει το χέρι τους και να χρησιμοποιούν το δάχτυλό τους για να εκτελέσει το έργο.
  4. Το βούρτσισμα των δοντιών τους δεν είναι απαραίτητο να γίνεται στο μπάνιο. Κάντε το όπου το παιδί σας είναι πιο άνετα και συνεργάζεται.
  5. Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο «πες, δείξε, κάνε».
  6. Δημιουργήστε ένα βιβλίο με φωτογραφίες δικές σας και του παιδιού σας με τα στάδια του βουρτσίσματος των δοντιών και να το διαβάζετε μαζί κάθε μέρα. Κάντε το ίδιο και για τη χρήση οδοντικού νήματος.
  7. Αποφύγετε οδοντόκρεμες φθορίου για τα παιδιά που δεν μπορούν να τις φτύσουν, ειδικά αν ζείτε σε μια περιοχή με υψηλή συγκέντρωση φθορίου στο νερό.
  8. Εάν το παιδί σας δεν αντέχει την οδοντόκρεμα, δοκιμάστε ένα στοματικό διάλυμα.
  9. Όταν το παιδί σας αποδεχθεί το βούρτσισμα, ξεκινήστε τη χρήση οδοντικού νήματος.
  10. Μια γιαγιά, συνταξιούχος οδοντιατρικής υγιεινής, είχε μεγάλη επιτυχία βοηθώντας την αυτιστική εγγονή της να χρησιμοποιήσει ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για παιδιά. Θα κάνει εξαιρετική δουλειά στον καθαρισμό των δοντιών εάν το παιδί αντέχει το «γαργάλημα».

Κάθε παιδί είναι μοναδικό και μέσω της δοκιμής, του λάθους και της επιμονής θα βρείτε έναν τρόπο για να δημιουργήσει μια ρουτίνα οδοντιατρικής υγιεινής. Ένας εργοθεραπευτής μπορεί επίσης να βοηθήσει ιδιαιτέρως.


Πηγή: http://blog.twoothtimer.com
eBook-banner