Η γλώσσα του σώματος κάνει ευκολότερη την επικοινωνία μας με τα παιδιά!

Η επικοινωνία μας με τα παιδιά και με τους εφήβους περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από τις λέξεις που απλά χρησιμοποιούμε. Γνωρίζετε ότι στην πραγματικότητα η γλώσσα του σώματος μας και ο τόνος της φωνής μας αποτελούν το 93% όλων όσων λέμε;

Οι αναμνήσεις μας είναι γεμάτες με ανθρώπους και μέρη που βιώσαμε σαν παιδιά. Ωστόσο, αυτό που οι περισσότεροι από εμάς δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι οι αναμνήσεις μας, επίσης, αποτελούνται από πολλά συναισθήματα. Στην πραγματικότητα, όσο μεγαλύτερες είναι οι συγκινήσεις που αισθανόμαστε με κάθε εμπειρία τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να θυμόμαστε αυτήν την εμπειρία αργότερα στη ζωή μας.

Έτσι, ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε στα παιδιά μας μια ισχυρή θετική συναισθηματική εμπειρία, ώστε να μεταβούν ομαλά στην ενηλικιωσή τους. Τα παιδιά είναι απίστευτα συναισθηματικά, τις περισσότερες φορές είναι αυτό που λέμε “ανοικτό βιβλίο”. Όταν πρόκειται για την εμφάνιση συναισθημάτων συχνά εμφανίζονται χωρίς φόβο και χωρίς αναστολές. Ειναι ένα από τα χαρακτηριστικά που θα ήθελαν πολλές φορές να το αποκτήσουν ξανά οι ενήλικες. Είναι αυτό ακριβώς που εμείς, ως γονείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με τα παιδιά μας.

Επομένως πως θα τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν μια θετική συναισθηματική εμπειρία;

Η απάντηση είναι απλή. Είμαστε ο καθρέφτης στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μας δείχνουν τον ενθουσιασμό, την ευτυχία τους, και γενικότερα τα συναισθήματα τους.

  • Γελάστε μαζί τους, τρέξτε μαζί τους, κινηθείτε με τον ίδιο τρόπο που κινούνται χρησιμοποιήστε τον τόνο της φωνής σας για να προβάλλετε το δικό σας ενθουσιασμό και την ευτυχία σας.
  • Νιώστε αυτό που τα παιδιά σας αισθάνονται, διώχνοντας μακριά τις αναστολές σας. Νιώστε ελευθέροι και πάλι.
  • Ανταλλάσσοντας εμπειρίες θα τα κανετε να νιώσουν ότι αποτελείτε μέρος του μαγικού τους κόσμου. Έτσι όχι μόνο θα δημιουργηθούν φανταστικές αναμνήσεις για τους δυο σας, αλλά είναι και ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχυθεί ο δεσμός παιδί και γονέα.
  • Πάρτε λοιπόν το σύνθημα από τα παιδιά σας και ανταποδώστε το στο ίδιο επίπεδο όπως κάνουν αυτά. Και φυσικά απολαύστε και διασκεδάστε την ανάπτυξη και την εκμάθηση των δεξιοτήτων που εμπλέκονται στη χρήση αυτών των βασικών παραδείγματων της γλώσσας του σώματος στην επικοινωνία με τα παιδιά σας.

Σύμφωνα με την Albert Mehrabian, πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση της γλώσσας του σώματος μας, γιατί τα παιδιά μας φαίνεται να είναι περισσότερο προσεκτικά για το τι κάνουμε παρά για το τι τους λέμε… Δείτε το παρακάτω video…
.

Πήγες :
http://worthyarticles.com
http://www.learning-aids.com/
http://simplekids.net
Child Specialist- Emotion & Behavior