Εφηβεία: Τα χρόνια των συγκρούσεων, τα χρόνια της ωρίμανσης

Αξίες και ρόλοι στην εφηβεία

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ο νέος μαθαίνει να παίρνει αποφάσεις, που καθοδηγούνται από προσωπικές αξίες και απόψεις και δοκιμάζουν την ηθική και τις πεποιθήσεις του.  Στην ιδανική περίπτωση, ορισμένες αξίες, έχουν ήδη καθιερωθεί στην πρώιμη παιδική ηλικία με την επιρροή της οικογένειας, των φίλων και του περιβάλλοντός του.

Κατά τη λήψη αυτών των επιλογών ή αποφάσεων, οι έφηβοι αρχίζουν να βελτιώσουν το σύνολο των προσωπικών τους αξιών. Η δουλειά της οικογένειας είναι να ενισχύσει τον έφηβο αυτά τα δύσκολα χρόνια.

 

Οι γονείς ως πρότυπα

Οι γονείς λειτουργούν ως σταθερά πρότυπα για τα παιδιά τους. Παρόλο που ίσως να μην το καταλαβαίνεις, το παιδί σου σε παρακολουθεί – έτσι πρέπει να  αναγνωρίζεις τα μηνύματα που στέλνεις. Αναρωτήσου και σκέψου τις αξίες που εκθέτεις μέσω της δικής σου συμπεριφοράς:

 • Είσαι πάντα ειλικρινής;
 • Δείχνεις σεβασμό για τους άλλους ανθρώπους;
 • Αποφεύγεις τα κουτσομπολιά;
 • Χρησιμοποιείς καλές συνήθειες, όπως η υγιεινή;
 • Θεωρείς τη δική σου ζωή πολύτιμη; Για για παράδειγμα, αναζητάς χόμπι και επιδιώκεις πράγματα που να σε ευχαριστούν;
 • Έχεις σταθερούς φίλους που σέβεσαι και απολαμβάνεις την παρέα τους;
 • Είσαι υπερήφανος  γι΄ αυτό που κάνεις στο σπίτι και στην εργασία σου;

Μπορείτε να ενισχύσετε το σύστημα αξιών σας εκμεταλλευόμενοι την αξιοποίηση της εκπαίδευσης και με συζητήσεις εφ΄όλης της ύλης με το παιδί σας.

Αλλά πιο σημαντικό είναι να ενισχύετε συνεχώς τις δικές σας αξίες μέσω των πράξεων σας, του λόγου σας και της συνέπειας σας. Η ασυνέπεια θα μπερδέψει τον έφηβό σας και θα κάνει δύσκολο να καθορίσετε ποιες είναι οι πραγματικές σας αξίες.

 

Σχέσεις γονέων-έφηβων

Μια από τις πιο βαθιές αλλαγές στο σχέσεις γονέα-έφηβου είναι ο ποιοτικός χρόνος που περνούν μαζί. Οι έφηβοι βρίσκονται στο  σπίτι πολύ λιγότερο από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια και, όταν είναι σπίτι, είναι συνήθως στο δωμάτιό τους, απολαμβάνοντας την ιδιωτική τους ζωή – ακούγοντας μουσική, συνομιλώντας με φίλους, κάνοντας τις εργασίες τους  κλπ. Οι έφηβοι επίσης περνούν διάφορες περιόδους στις οποίες δεν θέλουν να βλέπουν τους γονείς τους καθώς προσπαθούν να διεκδικήσουν  την ανεξαρτησία τους. Αυτό κορυφώνεται γύρω στα 14, αλλά συνήθως ξεθωριάζει γρήγορα.

Ενώ αυτές οι φυσικές τάσεις των εφήβων είναι περισσότερο μια πρόκληση για τους γονείς για αλληλεπίδραση, είναι σημαντικό να αφήσουμε το χρόνο να κυλίσει. Και δεδομένου ότι αυτός ο κοινός χρόνος είναι περιορισμένος ας τον απολαύσουμε!

 

Αμοιβαίος σεβασμός μέσα στην οικογένεια

Ο σεβασμός είναι μια σημαντική αξία που μαθαίνεται στο σπίτι. Τα παιδιά γύρω στα 14 με 15 έχουν πλήρη επίγνωση για το τι είναι ο σεβασμός. Παρόλο που το στιλ κάθε οικογένειας διαφέρει, υπάρχουν κάποιες σταθερές αμοιβαίου σεβασμού  που προσαρμόζονται παντού, όπως:

 • Οποιοδήποτε προσωνύμιο δεν είναι αποδεκτό. Χαρακτηρίστε την πράξη αν πρέπει, αλλά ποτέ το πρόσωπο.
 • Δεν είναι ανεκτός ο σωματικός ή ο λεκτικός εκφοβισμός.
 • Δεν επιτρέπονται ταπεινωτικές ή άλλες προσπάθειες για την υποβάθμιση ενός ατόμου
 • Ζητάμε συγγνώμη όταν κάνουμε λάθος.
 • Ακούμε  χωρίς να διακόπτουμε ό, τι έχουν να πουν οι άλλοι
 • Σεβόμαστε τα δικαιώματα των άλλων ανθρώπων στην ιδιωτική ζωή, στην ιδιοκτησία και στις ανεξάρτητες σκέψεις.

Με τη θέσπιση κανόνων για την ομαλή συμβίωση και με τον δέοντα σεβασμό, προωθείτε ένα ανοιχτό, φιλικό και άνετο περιβάλλον για εσάς, το σύντροφό σας και τα παιδιά σας. Αυτές οι οδηγίες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα παιδιά σας να μάθουν πώς να αναπτύξουν ισχυρές, υγιείς σχέσεις με τους άλλους, που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και στον σεβασμό.