ΕΡΕΥΝΑ: Η λειτουργία του εγκεφάλου διαφέρει σε βρέφη που είναι αδέρφια παιδιών με αυτισμό.

αδέρφια παιδιών με αυτισμό

Η λειτουργία του εγκεφαλου διαφέρει σε βρέφη που είναι αδέρφια παιδιών με αυτισμό. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα βρέφη ηλικίας 6 μηνών που είναι αδέλφια παιδιών με αυτισμό έχουν διαφορετικά πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας σε σύγκριση με τα βρέφη που δεν έχουν αδέρφια με αυτισμό. Αυτές οι διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα ήταν παρούσες ακόμη και σε νεογνά αδέλφια στα οποία δεν υπήρχε τάση ανάπτυξης του φάσματος του αυτισμού. Έτσι, μπορεί να αντανακλούν τις γενετικές διαφορές που μοιράζονται τα παιδιά με αυτισμό και τα μικρότερα αδέρφια τους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One, και υποστηρίχθηκε εν μέρει από τον οργανισμό “Autism Speaks ”. Ο Charles Nelson ο τρίτος, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, Διευθυντής έρευνας του Τμήματος της Αναπτυξιακής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης, και καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ήταν ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ο Δόκτωρ Νέλσον και οι συνεργάτες του επέλεξαν για τη μελέτη αυτή 57 βρέφη χαμηλού κινδύνου και 65 βρέφη υψηλού κινδύνου. Τα βρέφη υψηλού κινδύνου είχαν ένα μεγαλύτερο αδερφό/ή με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα, τα οποία καταγράφουν την ηλεκτρική δραστηριότητα κατά μήκος του τριχωτού της κεφαλής, για να μετρήσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου των μωρών στην ηλικία των 6, 9, 12, 18 και 24 μηνών. Παρακολούθησαν έξι διαφορετικούς τύπους της συχνότητας των εγκεφαλικών κυμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντανακλούν το επίπεδο της εγρήγορσης, την επεξεργασία και την ολοκλήρωση των πληροφοριών. Επίσης, εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο άλλαζε η εγκεφαλική λειτουργία με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα παιδιά μεγάλωναν. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά διαφορετικές μήκους κύματος συχνότητες σε διαφορετικές περιόδους της ανάπτυξης σε υψηλού κινδύνου βρέφη.

Με τη μελέτη αυτή διαπιστώθηκε ότι στην ηλικία των 6 μηνών, τα υψηλού κινδύνου βρέφη παρουσίασαν ένα μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας, που έμοιαζε περισσότερο με εκείνο που βρέθηκε σε βρέφη μικρότερης ηλικίας. Με άλλα λόγια, τα πρότυπα της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας εμφάνισαν καθυστέρηση. Ωστόσο, στην ηλικία των 24 μηνών, τα υψηλού κινδύνου βρέφη είχαν “παγιδευτεί” και δε διέφεραν πλέον από τα βρέφη χαμηλού κινδύνου. Αυτή η πρώιμη καθυστέρηση στα πρότυπα της εγκεφαλικής δραστηριότητας που συνοδεύεται από την ομαλοποίηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου από την ηλικία των 2 ετών μπορεί να αντανακλά τις γενετικές διαφορές.

“Τα βρέφη υψηλού κινδύνου, ανεξάρτητα από το αν τελικά έχουν διαγνωστεί με αυτισμό ή όχι, παρουσιάζουν διαφορές στα ηλεκτρο-εγκεφαλογραφήματα κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων χρόνων της ζωής τους” υποστηρίζει ο Δρ. Νέλσον.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με αυτισμό παρουσιάζουν διαφορετική εγκεφαλική δραστηριότητα από ότι τα φυσιολογικά αναπτυγμένα άτομα. Αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει ακόμη εάν οι διαφορές αυτές παραμένουν σταθερές ή εάν αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, ή πότε πρωτοεμφανίζονται στην ανάπτυξη ενός ατόμου. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για αυτισμό αρχίζει να αποκλίνει κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

“Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα αδέλφια των παιδιών με αυτισμό παρουσιάζουν πολύ νωρίς λεπτές διαφορές στα πρότυπα της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας, αλλά προφανώς επιλύονται όταν είναι ακόμη μικρά”, υποστηρίζει η Geri Dawson, Επιστήμων και Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού “Autism Speaks ” “Παρά το γεγονός ότι αυτές οι πρώτες ενδείξεις δε φαίνεται να προμηνούν διάγνωση του αυτισμού, μπορεί να βοηθήσουν ώστε να δοθεί εξήγηση για ηπιότερες μορφές αναπτυξιακής καθυστέρησης σε αδέλφια των παιδιών με αυτισμό.


Πηγή
http://www.autismspeaks.org