Ελεύθερο σχέδιο. Πριν και μετά από 6 μήνες εργοθεραπεία

Πριν και μετά από 6 μήνες εργοθεραπεία. Ο Χ. προσήλθε για μια αναλυτική εξατομικευμένη αξιολόγηση στο τμήμα Εργοθεραπείας  στα κέντρα ikid  στις 22/6/2011 με χρονολογική ηλικία 4,10 ετών. Αναφέρονταν δυσκολίες συντονισμού των κινήσεων του και φτωχή διάθεση για συμμετοχή σε δραστηριότητες ζωγραφικής και κατασκευαστικών παιχνιδιών.

Αξιολογήθηκαν οι τομείς της αδρής και λεπτής κινητικότητας, της γραφής, των αντιληπτικών, αισθητηριακών και γνωστικών δεξιοτήτων μέσω τυπικών και άτυπων δοκιμασιών και με τη συμπλήρωση ειδικών ερωτηματολογίων από τους γονείς. Χρησιμοποιήθηκαν τα σταθμισμένα στην Αμερική εργαλεία: Σύντομο Αισθητηριακό Προφίλ (Short Sensory Profile), Πίνακας Παρατηρήσεων στο Σπίτι από το τεστ Miller Function and Participation Scales και το τεστ Beery Developmental test of Visual Motor Integration (VMI).

Παρακάτω ενδεικτικά παρουσιάζεται το ιστορικό καθώς και η απόδοση του παιδιού επιλεκτικά στον τομέα της γραφής με βάση τις πληροφορίες που δόθηκαν από τους γονείς, κλινικές παρατηρήσεις και τα αποτελέσματα των σταθμισμένων εργαλείων.

Ιστορικό

  • Γέννησης:Ο τοκετός ήταν φυσιολογικός. Η ηλικία της μητέρας ήταν 34 ετών. Το βάρος του νεογνού ήταν 2,98 kgr. Δεν χρειάστηκε να παραμείνει σε θερμοκοιτίδα και δεν έχει πραγματοποιηθεί ακοόγραμμα.
  • Ιατρικό: Το παιδί δεν έχει ταλαιπωρηθεί συχνά από ωτίτιδες, παρουσίασε οστρακιά, δεν έχει παρουσιάσει υψηλούς πυρετούς.
  • Αναπτυξιακό: Μπουσούλισε σε ηλικία 7 μηνών. Περπάτησε 13 μηνών. Κάθισε 7 μηνών. Παρουσίασε δυσκολίες στο κατέβασμα της σκάλας. Η αυτονόμηση στην τουαλέτα κατακτήθηκε σε ηλικία 4 ετών. Είπε τις πρώτες λέξεις σε ηλικία 10 μηνών. Δεν χρησιμοποίησε ποτέ πιπίλα αλλά χρησιμοποιεί ακόμη το μπιμπερό.
  • Πληροφορίες για το σχολείο: Φοιτά σε παιδαγωγικά πλαίσια από 2 ετών με δυσαρέσκεια εξαιτίας του περιβάλλοντος. Η σχέση του με τα άλλα παιδιά και τη δασκάλα είναι καλή.
  • Εξωσχολικές δραστηριότητες: Τρέξιμο, περπάτημα, αυτοκινητάκια.

Γραφή

  • Φαίνονταν  να δυσκολεύεται σημαντικά στο χρωματισμό έτοιμου σχεδίου, δεν κατάφερνε να παραμένει εντός πλαισίων και οι κινήσεις δεν γίνονταν με άνεση και ρυθμό, η πίεση που ασκούνταν έδειχνε επαρκής. Ο κινητικός σχεδιασμός στο χαρτί ήταν επαρκής, οργάνωσε γρήγορα την κατάλληλη διαδρομή (λαβύρινθο). Οι δεξιότητες ιχνηλασίας ήταν ελλιπείς (ευθεία, ελικοειδής). Το ελεύθερο σχέδιό του ήταν ανώριμο με ελλιπή βασικά στοιχεία όπως άνθρωπος, σπίτι, δέντρο.
  • Για την ακριβή εκτίμηση των δεξιοτήτων του στον τομέα του γραφοκινητικού συντονισμού και της οπτικοκινητικής οργάνωσης χορηγήθηκε το ειδικό τεστ σταθμισμένο σε μεγάλο δείγμα παιδιών στην Αμερική, το Beery Developmental Test of Visual Motor Integration (VMI). Το τεστ αποτελείται από δοκιμασίες αντιγραφής απλών και σύνθετων σχημάτων με μολύβι και χαρτί. Η απόδοσή του βρέθηκε χαμηλή.
  • Ο Χ. παρουσίαζε σημαντικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η απόδοση και η συμμετοχή του σε δραστηριότητες αντίστοιχες της χρονολογικής του ηλικίας. Προτάθηκε η ένταξή του σε εξατομικευμένο εντατικό πρόγραμμα Εργοθεραπείας με συχνότητα 2 φορές εβδομαδιαίως.
  • Στην συνέχεια σας παρουσιάζουμε το πρώτο δείγμα ελεύθερου σχεδίου που συλλέχτηκε στις 28/6/2011. Από τον Χ. ζητήθηκε να ζωγραφίσει ό,τι θέλει, έχοντας στην διάθεσή του ποικιλία από μαρκαδόρους και ξυλομπογιές. Ήταν αρνητικός και δεν συμμετείχε με διάθεση παρ όλη την έντονη λεκτική παρότρυνση της θεραπεύτριας. Επέλεξε ένα χρώμα καθ’ όλη την διάρκεια της ενασχόλησης του και ολοκλήρωσε την δραστηριότητα σε λιγότερο από 2 λεπτά παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα ως ένα παιδάκι.

Παρακάτω βλέπουμε τη γραπτή δουλειά του παιδιού στις 5/10/2011 που πραγματοποιήθηκε με τις ίδιες συνθήκες. Είχε στην διάθεση του ποικιλία μαρκαδόρων και ξυλομπογιών  και του ζητήθηκε να ζωγραφίσει ό,τι θέλει. Έχει εμφανώς οργανώσει  σημαντικά τη σελίδα, οριοθετεί το πάνω και κάτω μέρος βάζοντας ουρανό, ήλιο και γρασίδι, επιλέγει διάφορα, αλλά όχι πάντα κατάλληλα χρώματα για να χρωματίσει τα στοιχεία που τοποθετεί όπως για παράδειγμα το φύλλωμα του δέντρου είναι μαύρο αλλά ο ουρανός και το γρασιδάκι είναι σωστά χρωματισμένα.

Πραγματοποιεί  προσπάθεια να παραμένει εντός πλαισίου όπως για παράδειγμα στην κόκκινη σκεπή. Τοποθετεί κατάλληλα μέρη και στοιχεία όπως σώμα και πόρτα αλλά όχι λεπτομέρειες όπως πόμολο και καμινάδα στο σπίτι, φρύδια και δάκτυλα, λαιμό στο παιδάκι καθώς και καρπούς στο δέντρο.

Μια σημαντική παρατήρηση είναι πως σε αυτή την δραστηριότητα αφιερώθηκε χρόνος, ο Χ. με κέφι και όρεξη επέλεξε χρώματα και ολοκλήρωσε την δραστηριότητα παρουσιάζοντας ένα αποδεκτό δείγμα ζωγραφιάς.   Εργοθεραπεία
.