Εισαγωγικά εργαστήρια για τον Λόγο και τη Σκέψη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Το Μουσείο Ηρακλειδών και η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση διοργανώνουν 4 εισαγωγικά εργαστήρια για τον Λόγο και τη Σκέψη.

1243

  • Σάββατο 7 Mαρτίου 2015: Παιχνίδια Λόγου και Σκέψης©
  • Σάββατο 14 Μαρτίου 2015:  Εργαστήριο Φαντασίας©
  • Σάββατο 21 Μαρτίου 2015: Κυνήγι θησαυρού στο νησί των λέξεων©
  • Σάββατο 28 Μαρτίου 2015: «Να σου πω μια δική μου ιστορία;»  

 

Ο προφορικός λόγος και η δημιουργική σκέψη συνδέονται με όλες τις δεξιότητες ζωής (life skills) αλλά δεν έχουν βρει ακόμη τη θέση που τους αξίζει μέσα στο ασφυκτικό πρόγραμμα του σχολείου. Η ικανότητα αποτελεσματικής έκφρασης και επικοινωνίας, η αγωγή του ακροατή, η αναζήτηση του κατάλληλου ύφους και των λέξεων που αρμόζουν σε κάθε περίσταση, η ικανότητα παραγωγής πολλών, καλών και πρωτότυπων ιδεών και η σύνθεση όλων των παραπάνω σε μια καλλιτεχνική δημιουργία είναι οι κύριοι στόχοι των τεσσάρων καινοτόμων εργαστηρίων για τον Λόγο και τη Σκέψη. Με ατομικά και ομαδικά παιχνίδια εμψύχωσης ομάδων, θεατρικές τεχνικές και παιχνίδια ρόλων, δημιουργικές προφορικές δραστηριότητες, αφηγήσεις, παιχνίδια με λεξικά, εικαστικές συνθέσεις, δημιουργία βίντεο κ.ά. οι μαθητές θα εξερευνήσουν τη δύναμη των λέξεων και των ιδεών.

ΘΕΜΑ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ:   Προφορικός ΛΟΓΟΣ και δημιουργική ΣΚΕΨΗ
Σχεδιασμός εργαστηρίων και εμψύχωση:  Βάλια Λουτριανάκη, φιλόλογος-εκπαιδευτικός (Αρσάκειο Ψυχικού), εκπαιδεύτρια ρητορικής και δημιουργικής σκέψης, DEA, υπ. Δρ (Ρητορική στην Εκπαίδευση)
Τόπος διεξαγωγής:   Μουσείο Ηρακλειδών (αίθουσες εργαστηρίων)
Σε ποιους απευθύνεται:  Τα εργαστήρια απευθύνονται σε μαθητές Γ’-Στ΄ Δημοτικού.Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα.
Διάρκεια εργαστηρίου:   Τέσσερις αυτοτελείς συναντήσεις διάρκειας 2 ωρών
Hμερομηνίες εργαστηρίου:  7, 14, 21, 28 Μαρτίου 2015
Ημέρα και ώρα εργαστηρίων:  Σάββατο, 16:00-18:30. Η τελευταία συνάντηση θα διαρκέσει μία επιπλέον ώρα, κατά την οποία οι γονείς θα παρακολουθήσουν και θα συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε δραστηριότητες. Θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να μιλήσουν με τους εμψυχωτές για τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν.
Κόστος συμμετοχής:  12 ευρώ / μάθημα. Προσφορά και για τα 4 εργαστήρια: 40 ευρώ.Στα αδέλφια 10% επιπλέον.Το κόστος καλύπτει λειτουργικά έξοδα των εργαστηρίων.
Πληροφορίες − Κρατήσεις:  Δευτέρα-Παρασκευή,  09:00-17:00 Τηλ.: 210 34 61 981 (εσωτ.: 201)
Email: 
edu@herakleidon-art.gr

 

Στον κύκλο εργαστηρίων θα υποδεχόμαστε κάθε φορά έναν επίσημο προσκεκλημένο, που θα εμπλουτίζει τη συνάντηση με τις γνώσεις και την εμπειρία του:

Φωτεινή Εγγλέζου, Δρ Διδακτικής της Γλώσσας (Ανάπτυξη επιχειρηματολογικής γραφής σε παιδιά Δημοτικού), διευθύντρια 2ου Δημοτικού Αλίμου

Μυρτώ Μαλάμου, φιλόλογος-εκπαιδευτικός (1ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου), εκπαιδεύτρια ρητορικής, ΜΑ, υπ. Δρ

Δώρα Μαργέλη, φιλόλογος-εκπαιδευτικός, εκπαιδεύτρια ρητορικής (ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Πρότυπη Παιδαγωγική», Εργαστήριο Σκέψης, Λόγου και Τεχνών)

Μαίρη Μαρίν, καθηγήτρια Αγγλικής (Αρσάκεια Ψυχικού), λεξικογράφος, ΜΑ, υπ. Δρ

Γιάννης Χριστοφόρου, κινηματογραφιστής

Σύντομη παρουσίαση εργαστηρίων:

1ο Εργαστήριο:Παιχνίδια Λόγου και Σκέψης©  Παράλληλη καλλιέργεια προφορικού λόγου και δημιουργικής σκέψης 2ο Εργαστήριο: Εργαστήριο φαντασίας© Η φαντασία ως εργαλείο απόκτησης γνώσης και δημιουργίας
 Σκέφτομαι δημιουργικά –  επικοινωνώ αποτελεσματικά! Μοιράζομαι τις σκέψεις μου με σεβασμό στις σκέψεις του Άλλου, είμαι καλός ακροατής, έχω θάρρος και αυτοπεποίθηση όταν μιλώ και είμαι πάντα ο εαυτός μου! Μέσα από προφορικά ατομικά και ομαδικά παιχνίδια κατανοώ την αξία του διαλόγου και τη δύναμη των λέξεων και εκτιμώ τη σημασία της αυθεντικότητας και της πρωτοτυπίας.  Με τα μάτια της φαντασίας μας μπορούμε να γίνουμε «μάγοι», έστω για λίγο, και να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας. Να γίνουμε εφευρέτες, να σχεδιάσουμε την πόλη μας από την αρχή,  να σκεφτούμε πώς μπορούμε να  παίξουμε με ένα κομμάτι χαρτί, να αναζητήσουμε ασυνήθιστες χρήσεις αντικειμένων ή υποθετικές απαντήσεις σε προκλητικά ερωτήματα. Σε αυτό το εργαστήριο κατανοούμε γιατί η φαντασία δεν πρέπει να χάνεται ποτέ!
Προσκεκλημένες εμψυχώτριες:Φωτεινή ΕγγλέζουΜυρτώ Μαλάμου Προσκεκλημένες εμψυχώτριες:Βάλια Λουτριανάκη, Δώρα Μαργέλη
3ο Εργαστήριο: Κυνήγι θησαυρού στο νησί των λέξεων©

 Παιχνίδια με ελληνικά και αγγλικά λεξικά

4ο Εργαστήριο:«Να σου πω μια δική μου ιστορία;»

 Προφορικές και ψηφιακές αφηγήσεις

Ο πολυτιμότερος θησαυρός, που δεν τελειώνει ποτέ και που πάντα υπάρχει και άλλος κάπου κρυμμένος, είναι η γλώσσα – η δική μας και οι τόσες πολλές ξένες. Σε αυτό το εργαστήριο μαθαίνω για το ταξίδι των λέξεων στον χρόνο, μιλάω αγγλικά κι ας μην έχω κάνει μαθήματα και γίνομαι λεξικογράφος! Στο τέλος συμμετέχω με την ομάδα μου σε ένα ψηφιακό «τηλεοπτικό παιχνίδι» γεμάτο γλωσσικές προκλήσεις. Έχω φτιάξει τόσες ιστορίες παίζοντας με τα παιχνίδια μου… Σκέφτομαι τόσες σκηνές από βιβλία και ταινίες που αγαπώ  και έχω ακούσει τόσα παραμύθια αλλά και αληθινά γεγονότα από τους δικούς μου και τους φίλους μου… Και έχω και τόσες αστείες στιγμές που μου έχουν συμβεί… Καιρός να μάθω να γράφω σενάριο και να γυρίζω ταινίες μικρού μήκους!
Προσκεκλημένη εμψυχώτρια:Μαίρη Μαρίν Προσκεκλημένος εμψυχωτής:Γιάννης Χριστοφόρου