Δώδεκα Στρατηγικές Μνήμης, Μέρος Β’

Kid. Thinking child with a blackboard in the background

Kid. Thinking child with a blackboard in the background

Δώδεκα Στρατηγικές Μνήμης, Μέρος Β’

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου (Δώδεκα Στρατηγικές Μνήμης, Μέρος Α’), παρακάτω παρατίθεται το δεύτερο μέρος με τις στρατηγικές, που ενισχύουν τη μνήμη (κυρίως τη μνήμη εργασίας). Παρόλο που οι παρακάτω στρατηγικές απευθύνονται σε μαθητές, είναι εξίσου βοηθητικές και για ενήλικες. Όλοι, εξάλλου, μπορεί κάποια στιγμή να δυσκολευτούμε στην άμεση ανάκληση πληροφοριών και να χρειαστούμε βοήθεια.

Οι στρατηγικές, κάποιες από τις οποίες λέγονται μνημονικές τεχνικές, είναι οι εξής:
pic6 Ομοιοκαταληξία

Η ομοιοκαταληξία αποτελεί σημαντική τεχνική όταν π.χ. πρέπει να θυμηθούμε μία λέξη. Αν θα πρέπει να θυμηθούμε τη λέξη «μνεία», τη συνδέουμε με τον αριθμό «τρία», αφού ομοιοκαταληκτούν.

pic7 Χρήση στο λόγο

Μιλώντας για την πληροφορία που προσπαθούμε να μάθουμε, παράλληλα τη μαθαίνουμε! Για παράδειγμα, πες στη μαμά, στον παππού, σε ένα φίλο σου ή ακόμα και στο σκύλο σου τι προσπαθείς να μάθεις! Εάν δε προσπαθείς να μάθεις την ιστορία, μίλησε για αυτή: συζήτησε, διαφώνησε, επιχειρηματολόγησε! Σκέψου ένα άτομο, το οποίο έζησε σε μία πολύ σημαντική ιστορική περίοδο και κάνε πως εσύ είσαι αυτό το πρόσωπο. Μίλησε για τα σημαντικά γεγονότα που έζησες, δηλαδή το ποιος συμμετείχε σε αυτά, πότε και που συνέβησαν, τι έγινε ακριβώς και –κυρίως- γιατί συνέβησαν. Εάν προσπαθείς να μάθεις μία ξένη γλώσσα, προσπάθησε να την εξασκήσεις κατά τη διάρκεια του φαγητού. Δεν έχει σημασία, εάν οι υπόλοιποι στο τραπέζι καταλαβαίνουν. Σημασία έχει ότι εσύ καταλαβαίνεις και με αυτό τον τρόπο τη μαθαίνεις!

pic8 Εξιστόρηση

Ένας τρόπος να θυμηθείς κάποια πληροφορία είναι να αφηγηθείς μία ιστορία. Γράψε μία ιστορία επικεντρώνοντας στα βασικά σημεία αυτού που προσπαθείς να μάθεις και τοποθέτησέ τα σε μία λογική σειρά. Αυτό που γράφεις μπορεί να είναι ένα τραγούδι ή ένα ποιηματάκι με ομοιοκαταληξία, στο οποίο αφηγείσαι μια ιστορία. Κάθε γεγονός στην ιστορία θα βοηθά στην ανάκληση του επόμενου γεγονότος, οπότε και θα ενισχύει τη μνήμη ακόμα περισσότερο.

pic9Προτάσεις με λέξεις που αρχίζουν από τα γράμματα μιας λέξης
Η στρατηγική αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε λέξεις, οι οποίες προφέρονται δύσκολα. Σκεφτείτε μία πρόταση χρησιμοποιώντας λέξεις που αρχίζουν με τα γράμματα αυτά. Π.χ. για να μάθετε τη λέξη «ιξός» φτιάξτε μία πρόταση χωρίς νόημα, κάπως έτσι:
Ιτιά Ξεριζώνει Ο Σίφουνας
pic10 Ακρωνύμια

Με ποιόν τρόπο αποστηθίζουμε τα ονόματα τεσσάρων λιμνών στην Ελλάδα; Είναι πολύ εύκολο! Θυμηθείτε τη λέξη ΓΑΤΑ (Γ= Γρατινή Α=Αώου Τ=Τριχωνίδα Α= Άγρα). Παρόλο που αυτή η στρατηγική δεν βοηθά στην κατανόηση των πληροφοριών, ενισχύει την ικανότητα απομνημόνευσης. Είναι διασκεδαστική και εύκολη, καθώς πιθανώς δε χρειάζεται να θυμάσαι την πληροφορία αυτή για πάντα.
11 Επανάληψη

Εάν θέλετε να θυμάστε τις πληροφορίες, πρέπει να κάνετε εξάσκηση, αλλιώς θα «χαθούν». Όπως οι ηθοποιοί χρειάζεται να κάνουν πρόβες για να θυμούνται τα λόγια τους, έτσι και οι μαθητές χρειάζεται να δοκιμάζουν να θυμούνται αυτά που μαθαίνουν. Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τα τεστ ή τη μελέτη είναι οι εξής:

  • Κάντε επανάληψη για μικρά χρονικά διαστήματα (30 με 60 λεπτά) και κατόπιν κάντε ένα δεκάλεπτο διάλειμμα.
  • Κάθε φορά που κάνετε επανάληψη: γράψτε, διαβάστε, σχεδιάστε, τραγουδήστε αυτά που μαθαίνετε! Οι πολυαισθητηριακές μέθοδοι ενδυναμώνουν τη μνήμη.
  • Πριν πέσετε για ύπνο, προσπαθήστε να θυμηθείτε αυτά που χρειάζεται να ξέρετε για την επόμενη μέρα. Θα μπορείτε έτσι να θυμάστε πολλές περισσότερες πληροφορίες, εάν κάνετε επανάληψη από το προηγούμενο βράδυ.
  • Κάνετε επανάληψη το πρωί, καθώς βουρτσίζετε τα δόντια σας, καθώς τρώτε το πρωινό σας, ή κάθεστε στο λεωφορείο.

12 Παίξτε παιχνίδια

Τα παιχνίδια είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να θυμόμαστε πληροφορίες. Καθώς παίζετε το παιχνίδι, μαθαίνετε το υλικό και το εξασκείτε συνεχώς. Μερικά από τα παιχνίδια, τα οποία θα σας βοηθήσουν να θυμηθείτε γεγονότα, ορισμούς κ.ά. είναι τα εξής:

  • Παιχνίδια μνήμης, χρησιμοποιώντας τράπουλες κομμένες στη μέση.
    Σε ζευγάρια, γράψτε τον ίδιο αριθμό σε καθεμία από τις δύο κάρτες 1 και 1, 2 και 2 κλπ. Γράψτε τους αριθμούς σε πολύ μικρό μέγεθος για να μην μπερδεύουν τον παίκτη, στο παιχνίδι. Σε κάθε ζευγάρι, γράψτε μία ερώτηση σε μία κάρτα και την απάντηση στο άλλο μισό της. Για παράδειγμα, γράψτε “2χ7=” στη μία κάρτα και “14” στην άλλη κάρτα του ζευγαριού, ή «Ποιο έτος κηρύχτηκε η ελληνική επανάσταση;» και «το 1821» στην άλλη. Κατόπιν ανακατέψτε όλες τις κάρτες και παίξτε το παιχνίδι μνήμης μόνοι σας ή με παρέα. Εάν παίζετε μόνοι σας, βρείτε πόσο γρήγορα ταιριάζετε τα ζευγάρια και ελέγξτε τα κοιτώντας, εάν οι μικροί αριθμοί είναι ίδιοι.
  • Για πιο έμπειρους παίκτες: εάν αντιμετωπίζετε μεγάλη δυσκολία στην ανάκληση πληροφοριών, πάρτε ένα σκοινί και τοποθετήστε το, με τον ίδιο τρόπο που κρεμάμε τα ρούχα, ανάμεσα σε δύο μέρη σε ένα τοίχο. Κρεμάστε τα ζευγάρια το ένα δίπλα στο άλλο με μανταλάκια.

Διαβάστε το Α’ μέρος του άρθρου εδώ.


Προσαρμογή μετάφραση από: https://dyslexia.wordpress.com/2009/08/12/top-12-memory-strategies-for-better-grades/