Αυτισμός. Η πρόκληση της τάξης. Κίνητρο…

Αυτισμός

Αυτισμός. Η πρόκληση της τάξης.  Κίνητρο… 

Ο σκοπός μιας τάξης είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και επεξεργασία αυτών ώστε να πετύχουμε την μάθηση. Όλοι χρειαζόμαστε κίνητρο για να παίξουμε, να μάθουμε αλλά πάνω απ΄όλα να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι για το οποίο δείχνουμε ελάχιστο ενδιαφέρον…

Κίνητρο για μάθηση…

Το πρόβλημα …

Η Μαρία όταν ξεκίνησε να έρχεται στο σχολείο έδειχνε εντελώς αδιάφορη για κάθε δραστηριότητα ή παιχνίδι… Συνήθως, ήταν εντελώς αποκομμένη από τα άλλα παιδιά και απλά τριγύριζε στην αίθουσα, αγγίζοντας αντικείμενα για λίγο χωρίς να ενδιαφέρεται τι γίνεται γύρω της…
Κάθε φορά που προσπαθούσα να την φέρω κοντά μου ή να την κάνω να συμμετάσχει κάπου καταλήγουμε στην καλύτερη περίπτωση να φεύγει μετά από λίγα λεπτά ενώ, δεν λείπουν οι εκρήξεις θυμού.

Οι λύσεις …

Το να δώσουμε κίνητρο σε ένα παιδί με αυτισμό είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Συνήθως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διάφορες τεχνικές διαχείρισης συμπεριφοράς, σύστημα επιβράβευσης, ενισχυτές κλπ.

Ας δούμε όμως κάποιες βασικές αρχές ώστε να ξεκινήσουμε σωστά…

 • Παρατηρούμε. Όταν το παιδί μπει στην αίθουσα, δεν είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε αμέσως την διδασκαλία. Αντίθετα, θα του δώσουμε λίγο χρόνο να εξερευνήσει την τάξη και να νοιώσει πιο οικεία. Σε αυτό το χρονικό διάστημα παρατηρείστε το παιδί…
  • Τι φαίνεται να του τραβά το ενδιαφέρον;
  • Με ποια αντικείμενα ασχολείται;
  • Με ποιο τρόπο παίζει με αυτά;
  • Παρατηρεί τα παιδιά; Εσένα;
  • Φαίνονται σημάδια αισθητηριακής αμυντικότητας;
  • Είναι υπερκινητικό; Υποτονικό;
  • Λέει κάτι; Ηχολαλεί; Βγάζει περίεργους ήχους;

Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά το παιδί θα συλλέξουμε πολύτιμες πληροφορίες για τις προτιμήσεις του αλλά θα πάρουμε και μια ιδέα για το επίπεδο των δεξιοτήτων του.

 • Παλιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι η διακόσμηση στην αίθουσα διασπούσε τα παιδιά, όμως αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για παιδιά με αυτισμό. Ας κάνουμε λοιπόν την αίθουσα μας πιο όμορφη και φωτεινή.
 • Κάποιες φορές τα παιδιά με αυτισμό μοιάζουν σαν να έχουν γύρω τους ένα τείχος που δεν αφήνουν κανέναν να τα προσεγγίσει ακόμα και μετά από μεγάλες προσπάθειες. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο από την αρχή το ποιος είναι δάσκαλος και ποιος μαθητής. Ναι, θα είναι αρκετά δύσκολο και γι’ αυτό θα πρέπει να επιστρατεύσετε αρκετές τεχνικές διαχείρισης συμπεριφοράς, ενισχυτές κλπ. όταν χρειαστεί….

Είναι ένας μυστικός κώδικας. Πολλές φορές οι άλλοι εκπαιδευτικοί δεν καταλαβαίνουν γιατί με ακούει… Πώς είναι δυνατόν αυτό το παιδί που για τόσες και τόσες φορές είχαμε μιλήσει στο συμβούλιο καθηγητών, πλέον μπορεί να συμμετάσχει στην τάξη χωρίς προβλήματα. Κάποιες φορές θα πρέπει να περνάμε από το φράγμα του φόβου και να βλέπουμε λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Μπορούμε να καταφέρουμε τόσα πολλά και η αγάπη που θα λάβουμε πίσω θα είναι πραγματική, κερδισμένη με σκληρή δουλειά.

Οκ…. καλά όλα αυτά… αλλά πώς….? Ενισχυτές… τεχνικές κλπ…. πώς????

…Στο επόμενο άρθρο λοιπόν θα μιλήσουμε για τους ενισχυτές. Πώς μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε και ποιοι είναι….!

 

Βιβλιογραφία
Simpson C., & Spencer V., (2009). Teaching children with autism in the general classroom: strategies for effective inclusion and instruction. Prufrock Press.
Karen Sewell (1998). Breakthroughs: How to reach students with autism, A hads-on, how-to manual for teachers and parents. Attainment company.

eBook-banner