Ένα θέμα που καίει – Συγκέντρωση . . . Γ’ Μέρος

Συγκέντρωση . . . Γ’ Μέρος

Συγκέντρωση . . . Γ’ Μέρος. Σε αυτό και το επόμενο άρθρο, αφού καλύψαμε κάποια βασικά κομμάτια της θεωρίας, θα δούμε πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε ώστε το παιδί να αποκτήσει γρηγορότερη σκέψη και καλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης στη ζωή του.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε μα βοηθήσουμε τα παιδιά ώστε να αποκτήσουν καλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης αλλά και να αναπτύξουν άλλες δεξιότητες που σχετίζονται άμεσα με αυτή, όπως η μνήμη.

Δημιουργία θετικού κλίματος και εμπιστοσύνη στο παιδί

 • Δεν χρειάζεται πίεση. Ιδιαίτερα σε κάτι που δυσκολεύει και πολλές φορές φοβίζει το παιδί. Πρέπει να δείχνουμε ότι το δεχόμαστε με όλα τα αδύνατα και δυνατά στοιχεία. Ότι είμαστε δίπλα του σε κάθε δύσκολη απόφαση και προσπάθεια. Δώστε του να καταλάβει ότι αναγνωρίζετε πως καταβάλει προσπάθεια. Επίσης μην το ενοχλείτε και μην ελέγχετε τη δουλειά του. Η επιτυχία ή η αποτυχία εξαρτώνται από τη δική του προσπάθεια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθει.
 • Δημιουργούμε κλίμα σταθερότητας. Σταθερές συνήθειες όπως πχ. διάβασμα ενός παραμυθιού κάθε βράδυ δίνουν στο παιδί καταφύγιο σε κάθε δύσκολη περίοδο.
 • Δομούμε την ημέρα του παιδιού ώστε να έχει ένα σημαντικό προσανατολισμό. Γνωρίζει το παιδί με αυτό τον τρόπο τις υποχρεώσεις του και τις εκτελεί ανεξάρτητα, γλιτώνουμε τις πιεστικές συζητήσεις αλλά και η προσπάθεια να ξυπνήσουμε κάθε φορά το ενδιαφέρον του παιδιού ελαχιστοποιείται αφού το παιδί έχει συνηθίσει να κάνει τις εργασίες σε συγκεκριμένο χρόνο και χώρο.
 • Καλό θα ήταν το παιδί να έχει σταθερά πρόσωπα αναφοράς. Δεν θα πρέπει να το αφήνετε με διαφορετικά πρόσωπα κάθε φορά, ακόμα και αν πρόκειται για την μπέιμπι-σίτερ.

Επαρκής ύπνος

 • Ορίστε σταθερή ώρα που το παιδί θα πέφτει για ύπνο με απόκλιση της μιας ώρας ώστε το παιδί να μπορεί να αποφασίζει μόνο του την ακριβή ώρα του ύπνου.
 • Θα πρέπει να απαγορευτεί η τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο, αλλά και μια ώρα πριν τον ύπνο το παιδί δεν θα πρέπει να βλέπει τηλεόραση, να είναι στον υπολογιστή και γενικά να κάνει κάποια εργασία. Αντίθετα δημιουργήστε κάποιες σταθερές συνήθειες όπως το να διαβάσετε μαζί ή μόνο του κάποιο βιβλίο ή να πιει ένα ζεστό χαλαρωτικό ρόφημα.
 • Φροντίστε ώστε το παιδί να έχει αρκετό χρόνο για να ξυπνήσει το πρωί και να πάει στο σχολείο, βόλτα κλπ.
 • Επίσης γύρω από το παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να υπάρχει ησυχία και να απομακρύνετε ενοχλητικούς παράγοντες όπως ο ήχος της τηλεόρασης.

Περισσότερη κίνηση

 • Το παιδί θα πρέπει να παίζει καθημερινά, αν είναι δυνατόν, έξω στη φύση.
 • Η τακτική ασχολία με ένα άθλημα είναι πολύ σημαντική επίσης καθώς το παιδί γίνετε μέλος μιας ομάδας, μαθαίνει να διατηρεί την ψυχραιμία του αλλά και να σέβεται τους άλλους αποκτώντας εμπειρίες που θα το βοηθήσουν και στο σχολείο.
 • Αξιοποιήστε σαν οικογένεια όλες τις δυνατότητες για καθημερινή κίνηση. Βόλτες στο πάρκο, οικογενειακοί περίπατοι, ποδήλατο-βόλτες μαζί με το παιδί!
 • Επίσης, μικρές κινήσεις μπορούν να έχουν μεγάλα αποτελέσματα: ο συντονισμός μικρών κινητικών ομάδων (πχ παλάμη και δάκτυλα) εκτός του ότι βοηθά στην ανάπτυξη της λεπτής κίνησης, αυξάνει την αντοχή και την ικανότητα συγκέντρωσης.

Υγιεινή διατροφή

 • Τα γεύματα αποτελούν βασικό σημείο αναφοράς για όλη την οικογένεια. Προσπαθήστε να κάθεστε όλοι μαζί στο τραπέζι.
 • Προτιμάτε ποικιλία φρέσκων και ποιοτικών τροφών. Φαγητά τύπου Fast Food, γκοφρέτες, αναψυκτικά κλπ. Θα ήταν καλό να αποφεύγονται. Ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα, και το παιδί νοιώθει κούραση. Αντίθετα, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά αλλά και τροφές πλούσιες σε Ωμέγα-3 (ψάρια του γλυκού νερού, όπως σκουμπρί, σολομός κλπ) και φοσφατιδυλσερίνη (αυγά και πιο σποραδικά συκώτι), περιέχουν θρεπτικά συστατικά, διασπώνται με αργούς ρυθμούς και προσφέρουν ενέργεια για μεγαλύτερα διαστήματα.
 • Φροντίστε το παιδί να καταναλώνει πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η επαρκής κατανάλωση υγρών είναι σημαντική προς αποφυγή «αφυδάτωσης» του εγκεφάλου.

Στο επόμενο και τελευταίο άρθρο θα δούμε και άλλες προτάσεις για την ενίσχυση της ικανότητας συγκέντρωσης σε διαφορετικά πεδία όπως η χρήση των ΜΜΕ και η δόμηση του χώρου εργασίας.


Πηγές
Petra Thorbrietz, Συγκέντρωση, Εκδόσεις Αερόστατο, 2009
Μαρία Α. Κυπριωτάκη, Διαταραχές Συγκέντρωσης της Προσοχής, Σύγχρονες Αντιλήψεις, 2004