Το παιχνίδι είναι η εργασία των παιδιών… μέρος 5ο

παιχνίδι 

Το παιχνίδι είναι η εργασία των παιδιών… μέρος 5ο. Η σχολική περίοδος εκτείνεται από το 6ο έως και το 10ο έτος της ζωής του παιδιού για τα κορίτσια και το 12ο έτος για τα αγόρια. Η σχολική περίοδος είναι η περίοδος των μεγάλων αλλαγών για το παιδί. Το παιδί αφήνει πίσω το προστατευμένο οικογενειακό περιβάλλον και εισέρχεται στο ευρύτερο κοινωνικό, με την είσοδό του στο σχολείο.

Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από την βιοσωματική σταθερότητα και υγεία, από την ανάπτυξη της γνώσης της λογικής και της παραγωγικότητας.

Ανάπτυξη παιχνιδιού – Σχολική ηλικία

6 – 7 ετών

  • Πλέον το συνεργατικό παιχνίδι εδραιώνεται και τα παιδιά παίζουν πιο δομημένα παιχνίδια με κανόνες.
  • Το μιμητικό παιχνίδι εξακολουθεί να υπάρχει αλλά είναι πολύ περισσότερο δομημένο.

Παιχνίδια που ενδείκνυνται:
Απλά επιτραπέζια όπως ντόμινο, μικροί γιατροί, μάντεψε ποιος κλπ – ιδιαίτερα παιχνίδια συνεργατικού χαρακτήρα και όχι τόσο ανταγωνιστικού, σετ για οργάνωση φανταστικού παιχνιδιού όπως σπαθιά, σετ ηλεκτρολόγου κλπ, θεματικά παιδικά βιβλία και κατασκευαστικά παιχνίδια – 3D παζλ, μοντελισμός.

7 – 12 ετών

  • Τα παιδιά αρχίζουν να αποκτούν χόμπι και να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για διάφορα αθλήματα.
  • Εκδηλώνουν ενδιαφέρον για παιχνίδια υπολογιστή, παιχνίδια με κάρτες και γενικά παιχνίδια που θέλουν επίλυση προβλήματος και αφηρημένη σκέψη.
  • Προτιμούν ομαδικά παιχνίδια – συνεργατικά η ανταγωνιστικά ενώ η νίκη και οι δεξιότητες αποκτούν μεγαλύτερο νόημα.
  • Επίσης προτιμούν παιχνίδι έντονα κοινωνικό με αστεία και γέλια.

Παιχνίδια που ενδείκνυνται:
Δομημένα προγράμματα όπως συμμετοχή σε λέσχες παιχνιδιού, αθλημάτων και γενικά εξωτερικών δραστηριοτήτων, πιο πολύπλοκα επιτραπέζια όπως Monopoly, Cluedo κλπ, ηλεκτρονικά παιχνίδια, ιδιαίτερα αυτά που απαιτούν κίνηση (Nintendo Wii, XBOX Kinect), σετ μοντελισμού, καλλιτεχνικά σετ (ζωγραφική, γλυπτική κλπ.)

Με το παρόν άρθρο ολοκληρώνεται η σειρά άρθρων «Το παιχνίδι είναι η εργασία των παιδιών». Είδαμε την εξέλιξη του παιχνιδιού και την σημασία του στην ανάπτυξη του παιδιού από την βρεφική έως και την σχολική ηλικία. Πλέον, παρατηρώντας ένα παιδί μπορούμε να καταλάβουμε πολλά περισσότερα πράγματα από τον τρόπο που παίζει και για το αν θα πρέπει να ανησυχούμε για την μετέπειτα πορεία του.

Οι βάσεις για μια σωστή πορεία στη ζωή δίχως δυσκολίες και προβλήματα ξεκινά με τον πιο αθώο και ευχάριστο τρόπο.. με ένα παιχνίδι.


Πηγές:
Jane – Case Smith, Development of Childhood Occupations, Occupational Therapy for children, 6th edition, Mosby, 2010
Supporting children’s development, Putting Children First, National Childcare Accreditation Council (NCAC), Issue 29 March 2009
Nicky Phillips, Liz Beavan, Teaching play to children with autism, Practical Intervention Using Identiplay, Paul Chapman, 2007
The Development of Play 1 to 14 Years, Occupational Therapy Skills Builders, www.skillbuildersonline.com