5 έξυπνα παιχνίδια μάθησης… για την παραλία!

παιχνίδια μάθησης

 5 έξυπνα παιχνίδια μάθησης… για την παραλία!

Η πλάτη του παιδιού θα είναι ένας πίνακας! Απλώστε την κατάλληλη ποσότητα αντιηλιακής κρέμας στην πλατούλα του και το παιχνίδι αρχίζει… Σχεδιάστε με τον δείκτης σας στην πλάτη του παιδιού ένα ένα κάθε φορά διάφορα σχέδια , ποικιλία από σχήματα , διάφορα γράμματα ή και αριθμούς και ζητήστε του να μαντέψει τι έχετε σχεδιάσει στην πλατούλα του….αν δεν το βρει ο πίνακας σβήνει απλώνοντας ομοιόμορφα την κρέμα στην πλάτη, ώμους,και χέρια του παιδιού για να του δοθεί άλλη μια ευκαιρία!

Έτσι η αντιηλιακή κρέμα απλώνεται πιο ευχάριστα και πολύ πιο εποικοδομητικά ενισχύοντας παράλληλα την δεξιότητα της γραφαισθησίας αλλά και την φαντασία του παιδιού !

 Βρέξτε λίγο την άμμο για να είναι ελαφρώς υγρή και πιο σταθερή. Σχεδιάστε πάνω της διάφορες διαδρομές, κάθετες , οριζόντιες , ημικύκλιες , διαγώνιες , με εμπόδια ή και χωρίς. Βάλτε ακόμη και ήρωες που ακολουθούν αυτές τις διαδρομές για να φτάσουν στον στόχο τους. Ένα ψαράκι που μέσα από μια δύσκολη διαδρομή με πολλά εμπόδια και χωρίς να πέφτει πάνω σε αυτά φτάνει τελικά στη φωλιά του.

Προτείνεται στο παιδί να οδηγεί τους διάφορους ήρωες με τον δείκτη του πιέζοντας απαλά την άμμο κάθε φορά μέσα από τις διαδρομές που θα του φτιάχνεται στο τελικό τους στόχο χωρίς να ακουμπά καθόλου τα πλαίσια των γραμμών της άμμου ή τα διάφορα εμπόδια που θα συναντά (π.χ.πετρούλες, κοχύλια).

Η διαδρομή σταδιακά μπορεί να γίνεται όλο και πιο μεγάλη , απαιτώντας από το παιδί να μπουσουλάει παράλληλα για να οδηγεί τον ήρωά του στον στόχο….Μια δραστηριότητα που ενισχύει τη γραφή , τη φαντασία και την ακρίβεια της λεπτής κίνησης!

 Γεμίστε ένα κουβαδάκι με νερό , τοποθετήστε το στην μέση της απόστασης σας , μαζέψτε 10 πετρούλες ο καθένας, στοχεύσατε και πυρ ! Ένας ένας κάθε φορά πετά την πετρούλα του με στόχο να μπει στον κουβά και να πετάξει πολλά νερά!

Μέσα από αυτή την δραστηριότητα ενισχύεται ο συντονισμός ματιού- χεριού, η συγκέντρωση της προσοχής καθώς επίσης και η δεξιότητα του ¨περιμένω τη σειρά μου¨!

 Γεμίστε ένα κουβαδάκι αυτή την φορά με άμμο ή χαλίκια! Κρύψτε μέσα σε αυτό βαθιά μέσα στην άμμο ή στο χαλικάκι και χωρίς να σας βλέπει το παιδί ένα ένα κάθε φορά διάφορα αντικείμενα με διαφορετική υφή (ένα αμαξάκι, ένα μπαλάκι του τένις, μια φλούδα από ένα φρουτάκι κ.ά.).

Ζητήστε από το παιδί να το εντοπίσει με τα δακτυλάκια του, χωρίς να βλέπει και αν μπορεί να σας πει τι είναι! Έτσι ενισχύεται η στερεογνωσία , η συγκέντρωση της προσοχής καθώς και οι λεπτοί επιδέξιοι χειρισμοί του χεριού !

 Τοποθετήστε 4 αντικείμενα πάνω στην ψάθα το ένα δίπλα στο άλλο, αφήστε το παιδί να τα δει καλά για 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια κρύψτε τα κάτω από μια πετσέτα. Μια ρακέτα , ένα καπέλο, ένα κοχύλι, ένα μπρατσάκι. Τι είδες? Ζητήστε από το παιδί να σας τα κατονομάσει ένα ένα με την σειρά που τα είδε.

Αν τα θυμάται όλα προσθέστε άλλο ένα αν όχι αφαιρέστε ένα. Μπορείτε ακόμη να παίξετε το παιχνίδι αυτό με πολλές παραλλαγές. Για παράδειγμα μπορείτε , αφού αφήσετε το παιδί να τα δει καλά , να αφαιρείτε ένα και να ζητάτε από το παιδί να εντοπίζει πιο λείπει ή να προσθέτετε ένα ακόμη και να ζητάτε από το παιδί να εντοπίσει ποιο δεν ήταν αρχικά στην σειρά.

Ακόμη μπορείτε να μπερδεύεται την σειρά τοποθέτησης των αντικειμένων και να ζητάτε από το παιδί να τα τοποθετήσει στην αρχική τους θέση. Ένα παιχνίδι μνήμης, οπτικής αντίληψης και συγκέντρωσης της προσοχής!

Μην ξεχνάτε πως και το καλοκαίρι οι δεξιότητες των παιδιών μπορούν και πρέπει να ενισχύονται…

Καλό μας καλοκαίρι!